Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Beyond Disruption

Beyond Disruption

🔵 Mistä kasvua? Älyteollisuuden käsikirjasta, joka lupaa toimi oppaana ”Force for good, source for growth”-yrityksille. Voiko kukaan vastustaa tätä?

🟢 Pääviesti on kuinka pääsisimme eroon nolla-summa -strategiasta, jonka tavoite on kilpailla olemassa olevasta markkinaosuudesta ja tuhoaa työpaikkoja. Kirja muistuttaa, että on disruption ja transformaation lisäksi on myös uuden liiketoimiminnan kehittämistä.

🟢 Kirjan tavoite on olla käsikirja, joka kuvaa uutta liiketoimintaa mikä syntyy olemassa olevan liiketoiminna lisäksi. Se ei tuhoa olemassa olevaa, se ei täydennä eikä se kannibalisoi. Se on siis täysin uutta liiketoimintaa.

🟢 Caset:

  • Music: Not Impossible, joka loi musiikkiteollisuuden kuuroille
  • Square, joka loi maksujärjestelmän mikroyrittäjille
  • GoPro, joka loi uuden tyyppisen harrastekameran
  • Prodigy Finance, joka loi opintolainamarkkinat
  • 23andMe, joka loi suoraan kuluttajille myytävät geenitestaustuotteet
  • Oura – ei ollut kirjassa, joka loi älylaitteen ja unimarkkinat
  • Yousician  – ei ollut kirjassa,joka loi sovelluksen musiikinopetukselle

🟢 Tavoite on luoda uutta liiketoimintaa, joka ei disruptoi markkinoita eikä työpaikkoja. Sellaisen liiketoiminnan alku perustuu neljään tekijään:

1.Kyky ohittaa markkinajohtajan kyvyt ja resurssit.

2.Perinteiset kilpailukeinot eivät tehoa (hintasota, yrityskaupat, markkinointi jne)

3.Sisäinen konsensus uudesta liiketoiminnasta ja sen tavoitteista

4.Ei synny ulkoista vastarintaa (regulaatio, kansalaismielipide)

🟢 Miten kasvu ja kilpailu eroavat? Clayton Christensenin ”Innovators dilemma” vastaa kilpailuun ja Blue Ocean vastaa kasvuun. Christensen perustaa Michael Porterin ”Competative advantage”-perinteestä, jossa otetaan kilpailijoilta luulot pois kun Mauborgne ja Chan Kim eivät ole kiinnostuneet kilpailijoista. Siksi tämä eräänlainen vastaveto sille Porterille ja Christensenille. 

🟢 Beyond Disruption-kIrja on trilogian kolmasosa, joka on jatkumo kahteen aikaisempaan Mauborgnen ja Chan Kimin kirjaan. Blue Ocean Strategy-kirja kuvasi veristä kilpailua ja Blue Ocean Shift-kirja kuvasi kuinka päästä pois verisestä kilpailusta. Tämä kirja haluaisi olla selittämässä kestävän kasvun uutta liiketoimintaa sekä neljättä teollista vallankumousta. Siis höyrykoneiden, sähkön ja tietotekniikan jälkeen syntyvää älyteollisuutta, mutta se osuus jää yritykseksi.

🔴 Kuusi sanaa – “Good Entrepreneurs Don’t Set Out to Disrupt” (Jim McKelvey, Harvard Business Review, toukokuu 2020)