Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Think Bigger

Think Bigger

🔵 Tiesitkö, että Yesterday-biisin alkuperäiset sanat olivat ”Scrambled eggs. Oh my baby, how I love your legs . . .”? Paul McCartney keksi aamulla herätessään biisin sävelen ja aamupalaa tehdessään hymisteli siihen sanat.

🟢 Kirjan tavoite on opettaa lukijaa oppimaan ja ymmärtämään luovaan ongelmaratkaisuun. Amerikkalaiseen tyyliin se on konseptoitu kuusi kohtaiseksi Think Bigger-menetelmäksi.

🟢 Pääviesti on, että luovat ideat ei ole harvainoikeus, vaan jokaisen saavutettavissa sekä juuri siksi meidän kaikkien pitäisi pyrkiä luoviin ideoihin. 

🟢 Miksi Think Bigger-menetelmä? Koska joskus ei ole olemassa valmiita ratkaisuja joita hyödyntää ja silloin pitää keksiä uusia. Yleensä ne tilanteet liittyvät isompiin ongelmiin, joihin ”vanhassa ei ole varaa parempaan”.

🟢 Kirjan keskeinen oppi on strateginen kopiointi. Maailmassa on vähän jos lainkaan uusia ideoita. Ajatukset ovat vanhoja, mutta tavat yhdistää niitä ovat uusia. Ne siis ovat ensisijassa olemassa olevien asioiden yhdistämistä ainutlaatuisella tavalla. Maailman parhaimmat strategiset kopiot ovat synnyttäneet innovaattorit kuten – Isaac Newton, Pablo Picasso, Henry Ford, yhdistämällä olemassa olevia asioita. 

🟢 Esimerkiksi Fordin kuuluisan autotehtaan tuotantolinja sai ideansa teurastamosta, jossa eläinten ruhoja kuljetettiin katosta roikottamalla teurastamon hallin läpi koneellisesti. Vapauden patsaan keksi Frédéric Auguste Bartholdi, joka sai ideansa faaraoiden hautoja vahtivista patsaista. Jäätelön keksi Nancy Johnson, joka yhdisti voikirnun, jolla sekoitettiin jäätelö ja tina-astian, joka piti kylmää. Isaac Newton keksi matemaattisen kaavan, jolla selittää painovoiman.

🟢 Think Bigger-menetelmä:

1: Päätä ongelma. Kysy vaikka Chat GPT:ltä mikä on toimialasi suurin ongelma?

2: Palastele ongelma. Jaottele ongelma pienempiin osiin.

3: Vetovoima. Vertaile mitkä ovat ongelman takana olevat vetovoimat. 

4: Laatikon sisältä ja ulkopuolelta. Etsi talon sisältä ja benchmarkkaamalla muita toimialoja. (Search In and Out of the Box)

5: Rakenna kartta valinnoista. (Choice Map)

6: Toinen mielipide. Kysy olisiko asiakas valmis ostamaan ja maksamaan ideastasi. (The Third Eye)

🟢 Työpajat on typerää ajankäyttöä ja ne pitää lopettaa. Kukaan ei ole koskaan keksinyt niissä mitään. Ihmiset keksivät yksin omissa ajatuksissaan ideat. Kirjan mukaan – jos työpajan järjestää, sen ensisijainen tarkoitus on olla viestintää.

🟢 Kaava uusiin ideoihin = Puhu + kuuntele + ajattele + toista. Puhe on Sheena Iyengarin ensisijainen työkalu ideointiin. Puhu, puhu ja puhu ääneen ideasi läpikotaisin…. 

🟢 Mark Twain: “There is no such thing as a new idea. It is impossible. We simply take a lot of old ideas and put them into a sort of mental kaleidoscope. We give them a turn and they make new and curious combinations. We keep on turning and making new combinations indefinitely, but they are the same old pieces of colored glass that have been in use through all the ages.”

🟢 Kun testaat ideaasi, niin etsi ihmisiä jotka tietävät jotain ja välittävät ideasi aiheesta. Kysy heiltä:

• Mikä toimii? Miksi? 

• Mikä ei toimi? Miksi? 

• Miten parantaisit ideaa?

🔴 Kuusi sanaa menetelmistä “If I have seen further it is by standing on ye shoulders of Giants.” (Isaac Newton)

🔴 P.S. Sokea Whartonin yliopiston sosiaalispykologian professori on kirjoittanut tämän kirjan. Elämä voi muuttua!

Linkki artikkeliin WSJ:ssä, joka sivuaa aihetta https://www.wsj.com/articles/cancel-that-brainstorm-theres-a-better-way-to-spur-good-ideas-f3c462d3?st=b390jn6y4pw37gv&reflink=desktopwebshare_permalink