Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Aaker on Branding

Aaker on Branding

🔵 Jos et ole vähään aikaan lukenut kirjaan miten markkinoinnilla saadaan tuloksia aikaan, niin tässä siihen nopea apu.

🟢 Ensimmäiseksi ja melkein ainoa asia mitä pitää tietää brändityöstä on, että se ei ole hätäisen henkilön hommaa. ”A diamond is a piece of coal that stuck to the job.” (Thomas A. Edison)

🟢 Kirjan tavoite on kertoa 20 keskeistä periaatetta brandityöhön ja siinä pyritään kattamaan kaikki strategiasta portfoliohallintaan. Toiseksi kirja tarjoaa tiekartan brändityöhön. Halvempaa lukea kirja kuin soittaa mainostoimistoon?

🟢 Kuudes ja mieleenpainuva periaate, jota Aaker kirjassaa selittää on miten tuote/palvelu pääsee brändityössään yli ja ohi pelkkien toiminnallisuuksien. Erityisesti hänen keskeinen idea on yhdistää erilaisia hyötyjä ja parhaimmillaan brändi toimii kun siinä on useampia hyötyjä kuin pelkästään toiminnalliset hyödyt. Hän neuvoo miettimään mitkä olisivat brändin eri hyödyt: 

– Emotionaalisesti kuten esimerkiksi kuulumista tiettyyn viiteryhmään.

– Itseilmaisussa kuten esimerkiksi Applen tuotteet sosiaalisen median vaikuttajille.

– Sosiaaliset / yhteiskunnalliset. Esimerkiksi alhaalla roikkuva hedelmä kuten kestävä kehitys.

🟢 Markkinoinnin historian merkkipaalut kertovat myös mitä yrityksen pitää huomioida kun miettii oman liiketoimintansa kasvattamista. Nämä merkkipaalut ovat muuttaneet käänteen tekevästi markkinoinnin arvoa liiketoiminnalle: 

1. Massamarkkinointi

2. Markkinointi konseptina 

3. Segmentointi 

4. Bräni ja brändityö taseeseen merkittävänä omaisuuseränä 

🟢 Brändityön vaikeus syntyy kun markkinoija joutuu miettimään, että tekeekö hän strategista vai taktista brandityötä. Toinen vaikeus on brandit ja asiakastyötä tekevien siilot, koska he haluavat määritellä brändityön asiakastyöksi. Kirjassa siteerataan tähän ongelmatiikkaan liittyen Tom Petersiä: “In an increasingly crowded marketplace, fools will compete on price. Winners will find a way to create lasting value in the customer’s mind.”

🟢 Kirja on uniikki konsepti ja siinä osataan hyvin tiivistämään sanoma – mitä jää viivan alle brändityöstä? Amerikkalaisen bisneskirjan tyyliin sivuilla ulkoilutetaan tonneittaan erilaisia case-yrityksiä. Niistä mieleenpainuvin on kahden olutmerkin – Kirin ja Ashai, kilpailu markkinaosuudesta.

🔴 ”You don’t want to be considered just the best of the best; you want to be considered the only one who does what you do.” Jerry Garcia, The Grateful Dead