Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Web3

Web3

🔵 Kommunistisin kirja mitä olen vähään aikaan lukenut.

🟢 Harvard Business Review on koonnut artikkeleita kirjaksi auttaakseen lukijoita hahmottamaan liiketoimintaan merkittävästi vaikuttavia ilmiöitä. Web3-teknologia on yksi niistä.

🟢 Määritelmät:
– Web1 = HTML-sivut eli perus-webbisivut eli pelkkä read.
– Web2 = Sosiaalinen media, jossa mukana käyttäjälähtöisyys eli read and write
– Web3 = Omistaa oikeuksia digitaalisiin sisältöihin eli read, write and execute.

🟢 Kirjan tavoite on selittää Web3:n vaikutukset ja kirja pääpainotus on lohkoketjuteknologiassa. Kirja mukaan Web3-teknologia tulee purkamaan alustayhtiöiden vallan:
– Hajauttamalla,
– demokratisoimalla ja
– käyttäjältä käyttäjälle logiikalla.

🟢 Avainsanoja ovat digitaalinen identiteetti, kryptovaluutat, NFT-omistustodistus ja DAO-osuuskunnat/yhtiöt. Miten käytännössä?
– Kryptovaluutat ovat olleet jo käytössä pitkään sekä aiheuttaneet yhden kuplakin.
– NFT (Non-Fungible Token) on esiintynyt ensisijassa taiteeseen/tuotteisiin liittyen esim. Sothebyn listoilla. Esim. voisin siirtää ostamaani digitaalista musiikkiani eri alustoihin. Gucci ja Balenciaga ovat jo tuottaneet metaversumi kokeiluja Robloxin kanssa. Drapper Labs on tehnyt NBA:n kanssa NTF-pelikortteja.
– DAO-yrityksiä (Decentralized Autonomous Organization) on jo laillistettu esim. Wyomingin kaupungissa heinäkuussa 2021. Esim. voisin olla osakkaana digitaalisessa työnjakopalvelussa enkä pelkästään myydä sitä kautta työtäni.
– Digitaalisesta identiteetistä on tulossa yksityisiä ja julkisia ratkaisuja mm. Suomen valtio ollut hyvin aktiivinen. Esim. jonkin digilompakon ansiosta minun ei tarvitse erikseen kirjautua mihinkään palveluun.

🟢 Kirjan pääviestit:
✓ Demokratisoida webbi.
✓ Palkita käyttäjät eikä pelkästään omistajia.
✓ Suojella heikoimmassa asemassa olevia ja varjella silti verkostovaikutusta.

🔴 Se mitä kirjassa ei ponnekkaasti keskustella on kuinka Web3:n mukaan tuoma vallanjako tapahtuisi. Tokkopa alustayhtiöt siirtävät omistajilleen luotua arvoa ilmaiseksi takaisin käyttäjille tai osaavatko käyttäjät edes ottaa sitä valtaa ilman regulaatiota?