Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

The Art of Bitfulness

The Art of Bitfulness

🔵 Kun luet tätä niin olen todennäköisesti vielä nukkumassa. Tiesitkö, että olen herännyt joka lauantai kello 8 julkaistakseni tämän päivityksen? Nyt en enää tee sitä, koska olen ohjelmoinut kirja-arvioni julkaistavaksi automaattisesti kello 08:15. Miksi? No siksi koska kirjassa sanottiin, että laitteet ja palvelut hallitsevat elämäämme.

🟢 Ihmisten ruutuaika on noussut kirjan mukaan 11 tuntiin per päivä ja digitaalisuus on syönyt ne pienetkin hetket kun meidän pitäisi olla miettimässä jotain vaikeaa ja vaativaa. Bitfulnessin idea on oppia ajattelemaan ilman tietokoneita.

🟢 Kirjoittajat eivät halua, että käytämme vähemmän aikaa laitteiden parissa, vaan että käytämme aikamme paremmin. Tämän kirjan mielenkiintoisin yksityiskohta on, että toinen kirjoittajista on Infosysin perustaja ja hän on melkein rokkistara Intiassa.

🟢 Onko tämä siis Kännykänkäyttöopas 2.0? Ensimmäiset luvut viittasivat siihen, että käsillä on tosiaan kännykänkäyttöopas, mutta sitä se ei ole. Kirjan tavoite on korjata meidän suhdetta erilaisiin digitaalisiin työkaluihin. 

🟢 Digitaaliset laitteet voivat koukuttaa meitä kuten Las Vegasin peliluolat ja osittain ne rakentuvat samojen periaatteiden varaan. Parhaimmillaan ihmiset voisivat erityttää eri rooleja – viestiä, tekijä, osallistuja ja ohjelmoida päivänsä sekä digitaaliset työkalut sen mukaan.

🟢 Kirjan pääviesti on, että teknologian käyttäminen edellyttää meiltä kykyä erotella tilanteet, jossa kaipaamme teknologiaa tueksi ja tilanteita missä ehdottomasti pitää olla ilman.

🟢 Kirjoittajien keinot, joilla saamme otettua takaisin määräysvallan kiteytyvät kolmeen ideaan:

– Laitteiden pitää olla peilejä, joiden avulla heijastaa työtämme ja ajatuksia. Käyttäjiä helpottaa erilaiset säännöt ja tavat kuten päivittäin tyhjätään sähköpostilaatikko, joka vuorostaan poistaa tarvetta käydä kurkkaamassa meilejä.

– Ajattelun tai työn keskeytymättömyys, jossa laitteiden tai palveluiden ei anneta keskeyttää flowta. Keinoiksi tarjotaan mm. erilaisten hälytysten ja notifikaatioiden sulkemista. 

– Roolittaminen esim. työn ja vapaa-ajan käytön osalta auttaa pitämään meidät keskittymään vapaa-aikaan kun sen aika koittaa ja olemaan irti työstä. Sekä toisinpäin. Muuan muassa iPhonessa voit nykyään rakentaa työ- ja vapaa-ajan profiileja.

🔴 ”There’s nothing inherently wrong with five minutes of Instagram or YouTube or whichever app catches our fancy. The problem is that it hardly ever stays just five minutes.”