Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

How Big Things Get Done

How Big Things Get Done

🔵 Mitä Jimi Hendrix sanoi kun käynnisti studioprojektin? “Hey, man – I want some round windows.” Näillä spekseillä syntyi legedaarinen Electric Lady Studios, jossa ovat äänittäneet Lou Reed, Rolling Stones, The Clash, Daft Punk jne. 

🟢 Kirjan tavoite on auttaa tekemään projekteja, jotka pysyvät budjetissa eivätkä ylitä aikatauluarviota. Tanskalainen Bent Flyvbjerg ui vastavirtaan ja todistaa kirjassa millä keinoilla yli 1 miljardin arvoiset hankkeet _eivät_ mene pieleen. Käytännössä hänen oppejaan voi soveltaa niin ydinvoimalan rakennus- kuin keittiöremontti-projektiin. Tämä kirja on oodi hitaudelle ja suunittelulle! 

🟢 Onnistuneiden projektin esimerkit löytyvät ulkomailta ja Suomesta. Kansainvälisiä esimerkkejä ovat Empire State Building, Hoover-pato, Heathtrown T5-laajennus. Kotimaisia esimerkkejä ovat Verohallinnon VALMIS-hanke tai Länsimetron jatko-osa. Myttyyn menneiden lista on paaaaaljon, paljon pidempi. Muun muassa kaikki olympialaiset ovat ylittäneet budjettinsa 157 %:lla. Varsinkin maininnan arvoinen on Montrealin olympialaiset mikä ylitti budjettinsa 720 %:lla. Muita kuuluisia epäonnistumisia ovat Sydneyn oopperatalon, Berliinin lentokenttä, Länsimetron ensimmäinen osa tai erään suomalaisen ydinvoimalan kolmas osa. Hendrixin projekti on eräänlainen herttainen anomalia, koska sillä ei ollut aikataulua eikä budjettia.

🟢Kirjan kaksi pääviestiä:

– Ennusteet: Koska aikataulu- ja budjettiarvio ovat ennusteita, niin ennusteet pitää rakentaa datan avulla eikä MuTu-arvioina.

– Haste make waste: Jos haluat onnistua projektissa, niin lyhyet projektit onnistuvat varmemmin kuin pitkät. Modulaariset paremmin kuin monoliittiset. Kiireettömät paremmin kuin äkäiset. 

🟢 Flyvbjerg perustaa kirjansa tietokantaan, jossa hänellä on 258 projektia, joiden arvo on ollut yli miljardi dollaria. Tulosten perusteella hän kehitti ns. “Iron Law of Megaprojects”. Sellaiset projektit ylittävät takuuvarmasti budjetin ja aikataulun sekä tuottavat vähemmän hyötyjä kuin on alunperin tavoiteltu. 

🟢 Datan perusteella voidaan sanoa, että 8,5 % projekteista saavuttaa tavoitteensa ja pysyvät sekä aika että rahabudjetissa. 0,5 % projekteista ylittää odotukset. Loput 91,5 % projekteista epäonnistuu joillain edellä mainituilla mittareilla.

🟢 Kirjan keskeiset opit ovat, että pakko on paras motivaattori (“Necessity is the mother of invention”) sekä toisto-toisto-ja-toisto (“Repetition is the mother of learning”). Kun projekti täyttää nämä pehmeät arvot, niin käsillä on voittoisa konsepti.

🟢 Normiselitykset mikä meni pieleen kun projekti epäonnistuu:

– Projektia vastustetaan ja aloitus viivästyy.

– Teknologia on uutta ja testaamatonta eikä sovellu projektiin. 

– Työvoiman saatavuus on heikko. 

– Olosuhteet yllättävät projektin. 

– Luonto tekee tepposensa. 

– Mitigointi epäonnistuu ja keinot ovat heikot.

– Johto on pidetty pimennossa.

🟢 Mikä työkalu avuksi? RCF eli reference-class forecasting, jonka Flybjerg on kehittänyt. Paras testimoniaali tulee Daniel Kahnemanilta “the single most important piece of advice regarding how to increase accuracy in forecasting through improved methods.” Vaikka Kahneman ei ole projektityön ammattilainen, niin RCF on kokeilemisen arvoinen.

🟢 Tärkeintä eikä vähäisintä – Flyvbjerg haluaa saada ihmiskunnan lopettamaan resurssiensa ja ajan tuhlaamisen huonosti johdettuihin projekteihin.

🔴 ”Festina lente” eli kiiruhda hitaasti.