🔵 Harvoin, jos koskaan bisneskirjasta tehdään toista kierrosta. Nyt vain on niin, että Gladwell on tehnyt sellaisen. Huraa?
🟢 Gladwellin alkuperäinen tarkoitus on ollut kirjoittaa kirja, jossa kuvaillaan keino kuinka pienillä asioilla saadaan aikaiseksi iso muutos. Alkuperäisen kirjan ideat olivat:
1) The Law of the Few
2) The Power of Context
3) The Stickiness Factor
🟢 Uuden kirjan idea on esitellä teorioita kuinka erikoiset polut johtavat ideoihin ja käytökseen. Eräällä tavalla pinnan alla olevia polkuja:
A) Sosiaaliset epidemiat tapahtuvat pienellä alueella ja ne variaatiot aiheuttavat ison muutoksen. Esimerkiksi itsemurha-aallot
B) Tarinat ovat kuin puiden latvusto (overstory), jota emme huomaa mutta sen humina kuuluu kaikkialle. Esimerkiksi mafiatyylinen ekosysteemin hallinta.
C) Vastuu ja yhteisön merkitys epidemiossa. Esimerkiksi sosiaalinen hallinta (social engineering) COVIDin aikana. Law of the Very, Very, Very Few -konseptina.
🟢 Epidemioilla on omat säännöt ja niillä on myös rajat:
– Epidemiat ovat tarinoiden alaisia – ja me olemme niitä, jotka luomme ne tarinat.
– Epidemiat muuttuvat kooltaan ja muodoltaan, kun ne saavuttavat käännekohdan (tipping point) eli leimahduspisteen.
– Leimahduspisteitä ohjaa joukko ihmisiä ja nämä ihmiset voidaan tunnistaa. Kuinka hallita epidemioita ja siihen tarvittavat työkalut ovat myös tiedossa.
– Mikä tärkeintä, on mahdollista tietää milloin ja missä leimahduspisteet tapahtuvat.
🟢 Caset ovat kirjassa monenlaiset. COVID-pandemia, Polttouhrit -televisio-ohjelma, Opioidikriisi, Harvardin urheilujoukkueiden henkilövalinnat.
🟢 Kun rehellisiä ollaan, niin odotin parempaa. Ensinnäkin Gladwell ei ole ollut yhden hitin-ihme, vaan alkuperäisen Tipping Point-kirjan jälkeen hän on kirjoittanut muita mainoitaa bisnes-popkulttuuriin sopivia kirjoja. Toiseksi Tipping Point-kirjan jatkajaksi on kynnyskorkealla. Kolmanneksi Gladwellin todistusvoima jää tälla kertaa vailla mielenkiintoa. Toki korona- ja opioidikriisi ovat suuren mittaluokan tragedioita, mutta ne eivät sytytä vanhan kirja tavoin.
🔴 Kuusi sanaa ”Is it something that’s in the water?”