Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Nexus

Nexus

🔵 AI on vieraslaji, tiedon aseistaminen, datakolonialismi, Silicon Curtain, Computer Politics ja niin edelleen. Tässä on vain osa Hararin teemoista. Kirja on valtaisa tutkielma tekoälyn tulevaisuudesta, joten tämän tekstin ulkopuolelle jää vielä paljon teemoja luettavaksi. 

🟢 Hararille historia ei ole pelkästään menneisyyden tutkimista – se on muutoksen tutkimista. Historia opettaa meille sen mikä pysyy samana, mikä muuttuu ja miten asiat muuttuvat. Tämä pätee yhtä lailla teknologian vallankumouksiin kuin kaikkiin muihinkin historiallisiin muutoksiin.

🟢 Kirjan tavoite on, että tekemällä tietoon perustuvia valintoja voimme estää pahimmat tulokset. Jos emme halua muuttaa tulevaisuutta, miksi tuhlaisimme aikaa keskustelemalla siitä?

🟢 Kirjan pääviesti on, että ”älä koskaan kutsu voimia, joita et pysty hallitsemaan.”

🟢 Kirjan oppeja:

– Muutos on ainoa vakio. Kaikki vanha oli joskus uutta. Historian ainoa vakio on muutos.

– AI:n tulevaisuus. AI on ensimmäinen teknologia, joka kykenee tekemään päätöksiä ja luomaan uusia ideoita itsenäisesti.

– Huomiotaloudesta läheisyyteen. Hararin mukaan sosiaalisen median taistelu on siirtymässä huomion hallinnasta intiimiyden hallintaan. Kuinka lähelle päästämme AI:n?

– Hararin varoitus tekoälyn vaaroista. Harari korostaa, että ihmiskunta on kutsunut esiin vieraslajin – epäorgaanisen älykkyyden, joka voisi paeta meidän kontrollimme ja vaarantaa sekä ihmislajimme että lukemattomia muita elämänmuotoja. Hänen mukaansa meidän kaikkien tekemät päätökset tulevina vuosina määrittävät onko tämä vieraslajin älykkyyden kutsuminen lopullinen virhe vai toiveikkaan uuden luvun alku elämän evoluutiossa.

– Ihmisen menestys. Harari huomauttaa, että Homo sapiens ei valloittanut maailmaa taitonsa vuoksi muuttaa tietoa tarkaksi todellisuuden kartaksi. Sen sijaan menestyksemme salaisuus on kykymme käyttää tietoa yhdistämällä suuren määrän yksilöitä. Valitettavasti tämä kyky kulkee usein käsi kädessä valheiden, virheiden ja fantasioiden uskomisen kanssa.

– Ihmisen taipumus erehtyä. Harari korostaa, että ihmiset ovat alttiita virheille, joten emme voi luottaa siihen, että itsekorjaavat mekanismit olisivat virheettömiä. Pyhä Augustinus: ”To err is human; to persist in error is diabolical.”

– Tieto yhdistää. Harari muistuttaa, että tieto ei aina edusta todellisuutta, mutta se yhdistää ihmisiä. Tämä on tiedon perustavanlaatuinen ominaisuus.

– Totuus-AI:n vaara. Harari varoittaa, että ihmisen toiveesta löytää totuus ja erityisesti kehittää joku ylivoimainen AI joka pyrkisi löytämään totuuden – voi olla vaarallinen.

🔴 Kuusi sanaa: ”It is frequently easier to maintain order through fictions.”