🔵 ”You don’t need to be big to be powerful. You just need to be infectious.”
🟢 Tavoite on toimia vastalääkkeenä kaikelle sille moskalle mitä internet on ympärillemme luonut. Se kannustaa ihmisiä omaksumaan ”tarttuvan anteliaisuuden” periaatteen ja näyttää miten internet voisi toimia hyvän voimana. Tarttuva anteliaisuus luo paremman internetin.
🟢 Pääviesti on, että anteliaisuus on avainasema parempaan tulevaisuuteen ja onnistuessaan voi muuttaa internetin toiminnan. Tekojen ei tarvitse olla suuria, mutta niiden tulisi olla sekä hyödyllisiä että vilpittömiä. ”A pathway forward to an Internet we can love.”
🟢 Chris Anderssonin tarttuvan anteliaisuuden logiikka on suoraviivainen:
1) Internet voi tehostaa anteliaisuutta ja
2) Anteliaisuus voi muuttaa internetin.
🟢 Kirjan caset on kaikkea TED-palvelusta, #ArtistSupportPledge ja päätyen Patagoniaan. Ne tuntuvat kuluneilta esimerkeiltä, mutta sopivat erinomaisen hyvin kirjan pääsanomaan. Kirja suorastaan huutaa löytämään erilaisia anteliaan mielen lähettiläitä ja uudistajia. Suomestakin löytyy esimerkkinä mm. Mikko-Pekka Hanskin käynnistämä hyvän mielen ministeriö. Pienillä teoille on iso vaikutus.
🟢 Keskeiset opit:
– Internet kaipaa kipeästi anteliaisuuteen uudistajia, jotka voivat palauttaa sen ystävällisyyden vahvistajaksi ilkeyden sijaan.
– Internet voi tehostaa anteliaisuutta, mutta sen täytyy tapahtua viisaasti ja aidosti.
– Anteliaisuudella on suuri potentiaali vaikuttaa positiivisesti ihmisiin ja yhteiskuntaan.
– Anteliaisuuden leviäminen vaatii ihmisten aktiivista osallistumista ja tietoista toimintaa.
– Anteliaisuus voi parantaa ihmisten onnellisuutta ja luoda positiivisia ketjureaktioita.
– Pienikin anteliaisuuden osoitus voi levitä laajalle ja saada aikaan suuria muutoksia. Anteliaisuus tekee ihmisen onnellisemmaksi.
🟢 Kolme pointtia:
1) Saksalainen filosofi Immanuel Kant opetti, että teolla oli moraalista arvoa vain, jos se tehtiin velvollisuudentunnosta. Jos siitä sai mitään muuta hyötyä, se oli itsekkyyttä.
2) Anteliaisuuden tapauksessa vaikutusta vahvistaa se, mitä sosiaalipsykologi Jonathan Haidt kutsuu ”moraaliseksi kohotukseksi”. Kun näemme jonkun tekevän hyvän teon kolmannelle osapuolelle, se vaikuttaa meihin fyysisesti – lämmin tunne, joka inspiroi meitä toimimaan samoin, luo näin mahdollisen ystävällisyyden ketjureaktioon.
3) Tutkimusten perusteella tiedämme, että anteliaisuus tekee onnellisemmaksi 🤩
🔴 ”Kuusi” sanaa kirjasta: ”Jos haluat onnellisuutta tunniksi, ota nokoset. Päiväksi, mene kalaan. Kuukaudeksi, mene naimisiin. Vuodeksi, peri omaisuus. Eliniäksi, auta toisia.” (Kiinalainen sananlasku)