🔵 ”Vale, emävale, tilasto”-vitsi yhdistettynä Steve Bannonin strategiaan ”Flood the zone with shit.” Tarvitseeko muita syitä lukea tämä kirja?
🟢 Kirjan pääviesti on, että tilastot ovat voimakas työkalu todellisuuden ymmärtämiseen, mutta niitä on tulkittava kriittisesti ja varoen. Meidän on oltava tietoisia tilastoihin liittyvistä virheistä ja harhoista, jotta voimme tehdä niistä järkeviä päätelmiä.
🟢 Kirjan tavoitteena on auttaa lukijoita kehittämään tilastollista ajattelua ja kykyä arvioida kriittisesti tilastotietoa. Kirjailija haluaa antaa lukijoille työkalut, joiden avulla he voivat välttää tilastoihin liittyviä virheitä ja tehdä parempia päätöksiä. Käytännössä kirjassa tarjoillaan oppeja 10 käskyn muodossa, joka tekee niistä muistettavampia.
🟢 Keskeiset opit:
- Poikkeuksellinen väite: Se tarvitsee tuekseen poikkeukselliset todisteet. Ja päin vastoin ymmärrettävää väitettä ei tarvitse erikseen perustella.
- Hyvä väite: Se on helppo muistaa, mutta riittävän uskottava sekä oikeassa että väärässä.
- Halpa: Tilastot ovat melko halpa henkivakuutus tilannekuvan rakentamiseen.
- Kaikki tilastot eivät ole aina totta: On tärkeää ymmärtää, miten tilastot on kerätty ja analysoitu sekä ottaa huomioon mahdolliset virhelähteet.
- Korrelaatio ei ole syy-seuraussuhde: Vaikka kaksi asiaa korreloivat keskenään, se ei tarkoita, että toinen aiheuttaa toisen.
- Pienetkin erot voivat olla merkittäviä: On tärkeää ottaa huomioon tutkimuksen konteksti ja arvioida, onko eroilla todellista merkitystä.
🟢 Mielenkiintoisia havaintoja:
- Muddy Water-taktiikka: Kirjassa kuvataan useita esimerkkejä tilastojen väärinkäytöstä. Erityisesti kannattaa lukea tapaus, jossa tupakka-alan yritykset eivät lähteneet kiistämään keuhkosyövän ja tupakan välistä yhteyttä, vaan yrittivät heikentää tutkimustuloksia tupakan vaaroista pyytämällä lisää todisteita, joka jätti tupakoitsijoille ajatuksen, että onkohan syy-yhteys totta.
- Fake news: Meidän ei pitäisi sokeasti uskoa tilastoihin, vaan meidän pitäisi aina kysyä kysymyksiä ja etsiä lisätietoa. Fake news-aikakausi tekee kirjasta hyödyllisen, kun tarvitsee ymmärtää tilastotietoa ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.
- Kirjavinkkejä: Presence (Amy Cuddy) ja Willpower (Roy Baumeister & John Tierney).
🟢 Kirja sisältää useita mielenkiintoisia case-esimerkkejä, jotka havainnollistavat tilastojen tulkinnan haasteita. Sen sivuilla seikkailee paljon erilaisia tunnettuja hahmoja ja tarinoita heidän suhteesta tilastoihin kuten Florence Nightingale ja Milton Friedman.
🔴 ”I can think of nothing an audience won’t understand. The only problem is to interest them; once they are interested they understand anything in the world.” (Orson Wells)