🔵 Vanha vitsi – Finnairin lentäjille maksetaan tehdyistä tunneista, meille muille maksetaan tuloksista. Tieteellinen johtaminen oli merkittävä innovaatio teollisuus- ja työelämässä ja sen perusperiaatteita löydämme johtamistavoista edelleen (muutosjohtaminen, osallistaminen, mittaaminen, asiakashyödyt).
🟢 Frederick Winslow Taylor esittelee konseptia, jota hän kutsuu tieteelliseksi johtamiseksi. Pääviesti on huoli yhteiskunnan kärsimästä tehottomuudesta ja usko, että ratkaisu piilee johtamistavan perusteellisesta muutoksesta.
🟢 Taylorin lähtökohta oli, että tieteellinen johtaminen tuo hyötyä kaikille osapuolille:
🟢 Taylor korostaa viittä tieteellisen johtamisen pääperiaatetta:
🟢 Taylor havainnollistaa periaatteita käytännön esimerkeillä. Hän kuvailee muun muassa:
🟢 Keskeinen oppi on eräänlainen vaaranpaikka. Menetelmien lisäksi pitää hyödyntää uutta johtamisjärjestelmää eli perehdyttäminen ja työnjohto: Jos näitä menetelmän elementtejä, kuten ajan mittausta ja toiminnallista esimiestyötä, käytetään erillään siitä todellisesta johtamisfilosofiasta, seuraukset ovat monissa tapauksissa katastrofaaliset.
🟢 Kritiikkiä. Taylorin menetelmiä on aikojen saatossa kritisoitu muun muassa työntekijöiden liiallisesta kontrollista, työn yksinkertaistamisesta ja ihmisyyden unohtamisesta. On tärkeää huomioida, että teoksen syntyaika 1910-luku vaikutti merkittävästi sen näkökulmiin.
🔴 Kuusi sanaa: Tieteellinen johtaminen = tietoa + yhteistyö = parempi tulos.