🔵 Mitä sanottiin ensimmäisessä puhelussa? Ja kuka keksi pyörän? Tämä kirja kertoo näistä ja muista insinöörityön tuloksista. Periaatteessa kirja kertoo seitsemästä innovaatiosta ja sen vaikutuksesta, mutta käytännössä kirja kertoo insinöörityön inhmillistä tarinaa
🟢 Seitsemän keksintöä, jotka ilmentävät suunnittelun ihmeitä ja ovat kehittyneet kokeilujen sekä erehdysten kautta:
1)köysi (Ranska 50 000 eKr) ja
2)pyörä (Mesopotamia 3900 eKr)
3)Naula (Egypti 3400 eKr)
4)pumppu (Mesopotamia 3000 eKr).
5)magneetti (Kreikka 600-luku eKr,
6)linssi (Kreikka 424 eKr),
7)jousi (Mongolia 1100-luvulla),
🟢 Jokainen keksintö vastaa ihmisten perustarpeisiin: naula liittää, pyörä mahdollistaa liikkeen, jousi varastoi energiaa, magneetti manipuloi etäältä, linssi ohjaa valoa, köysi tarjoaa vahvaa ja taipuisaa materiaalia ja pumppu liittyy nesteiden liikuttamiseen.
🟢 Keksintöjen tarinat korostavat innovaation moninaisuutta maailman eri aikakausilla ja alueilta sekä tuovat esiin vähemmän tunnettuja insinöörejä.
🟢 Insinöörin taideteos on syntynyt prosessin kautta, jossa on epäonnistumista ja uudelleenkäyntiä. Meillä on tarve kehittää yhteiskuntaa, joka kannustaa kokeiluun ja epäonnistumiseen sekä sellaiseen elämään joka ei leimaa epäonnistumista heikkoudeksi.
🟢 Keskeiset opit tekstistä ovat seuraavat:
🟢 Mutta ennen kaikkea – tulevaisuudessa tarvitsemme insinöörejä, jotka voivat ymmärtää ympäristöä ja pelastaa maapallon.
🟢 Graham Bell soitti Lyceum Hallissa Massachusetts soitti avustajalleen Thomas Watsonille puhelun 12.2.1877, joka meni seuraavasti: ”Mr Watson, can you hear me? Yes sir, I hear you”, jonka jälkeen Watson lauloi yleisölle.
🟢 Pyörän keksivät sumerilaiset Mesopotamian alueelle 3900 eKr., mutta Yamnayan heimo kaupallisti pyörän tuoden sen Eurooppaan. Pyörän ansiosta yamnayan kieli elää vielä mm. englannin, sanskrit, kreikan, latinan, pashton, bulgarian ja saksan kielessä.
🟢 Ihmiset eivät ole keksineet kaikkea. Esimerkiksi ensimmäisenä köyden keksivät neandertalit. Kaakkois-Ranskassa, Ardèche-joen lähellä sijaitsevassa laaksossa nimeltään Abri du Maras, tiedetään neandertalien asuneen pitkiä aikoja keskisellä paleoliittisella kaudella (n. 300 000–30 000 vuotta sitten). Arkeologit ovat löytäneet pienen pieni köydenpätkä, vain 6,2 mm pitkä, joka on peräisin 41 000–52 000 vuoden takaa.
🔴 Kuusi sanaa kirjasta: ”Insinööri voi johtaa meidät siihen keitä haluamme olla.”