🔵 Kuka keksi kasvojen tunnistuksen? Vuonna 1880 Alphonse Bertillon standardisoi rikoksesta epäiltyjen valokuvauksen ja loi modernin ”mug shotin”. Tämä kirja on samalla kertomus kasvojen tunnistuksen historiasta nykyaikaan ja salapoliisitarina Clearview AI-yhtiöstä.
🟢 Kirjan pääviesti on se, että peli on menetetty. Kasvomme ovat jo jonkun muun omaisuutta kuin meidän ja seuraavaksi meiltä viedään ääni. Jälkimmäinen on minun lisäsys….🙃
🟢 Kasvojen tunnistus ja yksityisyytemme kietoutuu jännittävästi yhteen tässä kirjassa. Yksityisyys-sana – jota on vaikea määritellä, kuvattiin Harvard Law Review -lehden artikkelissa ”oikeudeksi tulla rauhaan jätetyksi tai unohdetuksi” jo vuonna 1890.
🟢 Kirjan tavoitteena on tarjota tietoa kasvojen tunnistuksen historiasta ja kehityksestä sekä esitellä lukijalle Clearview AI -yhtiön toimintaa ja sen potentiaalisia sovelluksia.
🟢 Keskeiset opit:1. Kasvojen tunnistus juontaa juurensa 1800-luvulle Alphonse Bertillonin aikaan, joka standardisoi rikoksesta epäiltyjen valokuvauksen ja loi modernin ”mug shotin”.2. Teksti viittaa siihen, että kasvojen tunnistuksen tehokkuudessa oli havaittu rotuerot, ja eräät algoritmit olivat vinoutuneet valkoisia ihmisiä vastaan.3. Kasvojen tunnistus on kehittynyt merkittävästi tekoälyn avulla, ja Clearview AI on yksi esimerkki tästä kehityksestä.4. Tekstissä mainitaan myös laajempi valvontateknologioiden käyttö, kuten DNA-keruu ja puhelinten seuranta, erityisesti Kiinan hallituksen toimesta.
🟢 Fun(?) fact:- Ensimmäinen kerta kun kasvojen tunnistusta käytettiin laajaan joukkoon ihmisiä tpahtui Tampa Stadiumin yleisölle, kun New York Giants kohtasi Baltimore Ravensin Super Bowlissa 28.1.2001. Osittain sen seurauksena peruttiin suunnitelma kasvojentunnistuksen käytöstä tulevien olympialaisten yleisössä Salt Lake Cityssä, Utahissa.- Kuvatunnistuspalveluita vaivaa rotuvaikutus. Länsimaiset algoritmit tunnistivat paremmin länsimaiset kasvot ja aasialaiset algoritmit tunnistivat paremmin aasialaiset kasvot. Eikä kasvojentunnistusteknologia ei edelleenkään toimi yhtä hyvin lapsilla tai valkoihoisille kuin aikuisilla ja mustaihoisille .
🟢 Uusia, potentiaalisia ominaisuuksia:- Vanhojen kuvien järjestäminen aikajanalle ja kuvien etsiminen henkilöille, joita hän ei edes tiennyt olevan olemassa- Epätarkan kasvon selkeyttämistä- Covid-naamarin poistamista – Uudenlaisen haku , joka ei liity ihmisten kasvoihin, vaan kuvan taustan tutkimiseen eli tarve selvittää missä kuva oli otettu
🔴 Kuusi sanaa: ”Ihmisellä on aidot kasvot, joista heijastuu ihmisen persoonallisuus ja luonne.” (Aristoteles)