🔵 Oletko koskaan vaihtanut työpaikkaa? Tai miettinyt vaihtavasi? Tässä oiva opus, jolla voit miettiä mitä teet kun olet aloittamassa uudessa työpaikassa.
✅ Kirjan keskeiset opit painottavat uuden työpaikan verkoston rakentamiseen, systemaattiseen tiedonhankintaan sekä tietoon minkälaiseen tilanteeseen on menossa. Michael Watkins tarjoaa amerikkalaisen bisneskirjan tyyliin 10-kohdan listan, jonka avulla varmistat onnistumistasi alkaen (uuden) tiimin kasaamisesta päätyen neuvonpitoon esimiehen kanssa siitä mitä pitää saavuttaa.
✅ Kirjan tavoite on tarjota 90 päivän tiekartta sekä keinoja millä nopeutat pääsyäsi kiinni uuteen tehtävääsi ja vältät päätymästä syvään päätyyn. Tutkimusten mukaan puolet siirtymisistä epäonnistuu tavalla tai toisella ja ihmisellä kestää keskimäärin 6 kuukautta päästäkseen kiinni ”uusiin hommiin”.
✅ Kirjan pääviesti on, että jokainen minuutti minkä ”säästät” perehtymisestä siirtyy suoraan tuottavuuteen ja sitä nopeammin pääset osoittamaan arvosi organisaatiossa.
✅ Tärkeintä on tiedostaa, että minkälaiseen tilanteeseen olet menossa. Oletko menossa tekemään?
-Käännettä (turnaround)
-muutosta (realignment)
-jatkamaan kasvua (sustaining-success) vai
-perustamaan uutta (start-up).
✅ Uuden perustamisessa onnistumisesi takaa, että saat rekrytoitua, hankit uutta rahoitusta sekä teknologiaa, jotta uusi bisnes lähtee lentoon. Käänneyhtiössä joudut uudelleenorganisoimaan ihmisiä ja tekemisiä, jotta bisnes palaa tavoitellulle polulle. Kummassakin em.tapauksessa joudut heti alussa tekemään tiukkoja päätöksiä eli ei ole aikaa odotella. Muutos- ja menestyjäbisneksessä olet valmiiden vahvuuksien äärellä, joita et voi muuttaa. Muutoksen äärellä joudut keksimään bisneksen uudelleen ja re-vitalisoimaan tekemistä. Menestyvässä organisaatiossa joudut keksimään keinot miten päästä seuraavalle portaalle. Kahdessa jälkimmäisessä tilanteessa on enemmän aikaa ennenkuin pitää tehdä tiukkoja valintoja.
✅ Ei tietokirja eikä mikään ellei sieltä ole poimittavissa kaavaa. Työpaikan vaihtamisen kaava on => yritys + organisaatio + paikkakunan muutos.
-Jos vaihdat keskitetystä hajautettuun organisaatioon, niin anna arvioi muutoksesta asteikolla 1-10
-Jos vaihdat funktiosta toiseen, niin anna arvioi muutoksesta asteikolla 1-10
-Jos vaihdat paikkakuntaa, niin anna arvioi muutoksesta asteikolla 1-10
Mieluvitellaan, että vaihdat keskitetystä hajautettuun niin annat arvion 10, vaihdat HR:stä IT:n niin annat arvion 10 ja muutat Turusta Tampereelle, niin annat arvion 10. Kun pistelukusi on 15 tai yli, niin olet erittäin merkittävän muutoksen kohteena, jolloin sinun pitää erittäin huolellisesti valmistautua muutokseen. Vanhat neuvot eivät tee sinusta automaattisesti menestyjää.
✅ Miten tehostat aloitusta ja vältät turhat nokkakolarit?
1.Epäonnistumisen elementit lymyilevät yrityksen tilanteessa ja uuden tekijän heikkouksissa sekä vahvuuksissa.
2.Järjestelmällisesti ja eri menetelmiä hyödyntäen uusi tekijä saavuttaa sopivan lentokorkeuden nopeasti.
3.Onnistumiset – jopa pienet, luovat mahdollisuuden rakentaa positiivisen kierteen ja uskottavuuden.
4.Organisaation kannalta on keskeistä mahdollistaa perehtyminen ja sitä kautta positiivinen kehitys.
5.Siirtymiset tapahtuvat aina samankaltaisen viitekehyksen kautta.
✅ Kirjavinkki: Organizational Culture and Leadership. (Schein, Edgar H.). Ja SWOTin alkuperäinen teksti löytyy kirjasta: Business Policy: Text and Cases (Edmund P. Learned, C. Roland Christiansen, Kenneth Andrews, and William D. Guth).
🔴 “When you shake the tree, good people can fall out too.”