🔵 Mitä hyvää syntyi vuonna 1968? Ainakin BCG:n matriisi. Siitä ja monesta muusta työkalusta saat nopean perehdytyksen tästä kirjasta. Tämä on mainio-mainio kirja johtajille ja asiantuntijoille.
🟢 Kirjan pääviesti on, että strategia kuuluu kaikille Koneesta Kemijärven K-Supermarkettiin. Kirjailijoilla on ollut näppäimistö hallussaan ja sopivaa poikamaista mielikuvitusta.
🟢 Kirjan tavoite on madaltaa kynnystä tehdä strategiatyötä ja kannustaa miettimään, miten yritys voi välttää vääjäämättömän (konkurssi) ja lykkäämään omaa henkilökohtaista epäonnistumista.
🟢 Keskeiset opit ovat ne 25 työkalua, joita kirjassa esitellään systemaattisesti samalla menetelmällä. Jokaisesta strategiatyökalusta löydät lyhyen esittelyn, soveltamiskohteet sekä mahdollista kritiikkiä. Tiedät siis jokaisen työkalun plussat ja miinukset sekä osaat valita omalle organisaatiollesi sopivimman.
🟢 Yhden työkalun haluan nostaa ylitse muiden, ja se on dynaamiset kyvyt -työkalu. Siinä yhdistyy:- Muutoksen jatkuva systemaattinen seuranta ja- Resurssien suuntaaminen muutoksiin.Parhaimmillaan kirjassa kuvataan strategiatyön olevan kuin autolla ajamista, jossa kuljettaja jatkuvasti tiedostaa nykytilan ja osaa ennakoida tulevia muutostarpeita, johon tämä dynaamiset kyvyt -työkalu istuu parhaimmillaan.
🟢 Pari-kolme kritiikin kohdetta:- Digitaalisen liiketoiminnan näkökulmasta jää monia oivallisia työkaluja esittelemättä, ja olisin toivonut tarkempaa kuvausta, kuten esim. Lean Start-up, OKR, ketterät menetelmät ja tilannehuone.- Employer branding -nostaminen strategiatyökaluksi on ylimitoitettu toimenpide, koska se on enemmän toimeenpanoa.- Menee vähän pilkun viilaamiseksi, mutta ei suoranainen virhe. Kirjassa mainitaan, että SWOTin alkuperä/keksijät eivät ole tiedossa. SWOTin alkuperäinen teksti löytyy kirjasta: Business Policy: Text and Cases (Edmund P. Learned, C. Roland Christiansen, Kenneth Andrews, and William D. Guth).
🟢 Case Stockmann on mielenkiintoinen, varsinkin kun se on juuri nyt meidän kaikkien huulilla.
🔴 Kuusi sanaa: ”Mitä paremmin näemme eteenpäin, sitä vähemmän yllättäviä tilanteita tulee vastaan.”