🔵 Haluaisitko, että yrityksesi toimii kuin siilomainen organisaatiokaavio vai kuin juokseva koira, jonka kaikki ruumiinosat liikkuvat yhtä aikaa? Tai haluaisitko, että työtekijöistäsi puhuttaisiin sekä ylin johto että alin johto? Vai haluatko, että myyjät puhuvat vain myyjien kanssa ja tuotepäälliköt vain tuotepäälliköiden kanssa?
🟢 Kirjan pääviesti on, että suhtaudumme organisaatioihin liian ortodoksisesti ja että olemme jääneet standardoinnin uhreiksi:
o Frederick Taylor loi tieteellisen menetelmän, jossa työ standardoitiin.
o Peter Drucker loi menetelmän, jolla yrityksen tulokset standardoitiin.
o Richard Pascale ja Anthony Athos loivat menetelmän, jolla yrityskulttuuri ja normit standardoitiin.
🟢 Mintzberg välttelee kaikenlaista HR-jargonia ja sanoittaa organisaatiomuodot, että ne ovat ketjuja, hubeja, verkostoja tai asetelmia.- Ketjut ovat lineaarisesti toimivia autotehtaita, jotka ovat sarja tapahtumia. Esim. tuotantolaitokset.- Hubit ovat keskusvetoisia paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat kuin lentokentälle mennäkseen taas eteenpäin. Esim. myyntiyhtiöt. – Verkostot ovat ekosysteemejä, joissa ihmiset hyöytyvät toisistaan eri mitallisesti eikä niiden välillä ole määrämuotoisuutta. Esim. arkkitehtitoimistot.- Asetelmat ova työpaikkoja, joissa osat ovat löyhästi sidoksissa toisiinsa, koska hyödyntävät samoja resursseja. Esim. sairaalat.
🟢 Kirjan keskeinen oppi on standardoinnin purku, joka on mahdollista jos:
1.Yrityksen idea ja unelma syntyy yleensä karismaattisen johtajan toimesta, joka osaa sanoittaa unelman joksikin erityiseksi ja jännittäväksi
2.Uskomukset jaetaan esimerkkitapausten ja tarinoiden kautta
3.Yrityskulttuuria vahvistetaan sosiaalistamisen ja ryhmään kuuluvuuden kautta
🟢 Mintzbergin reseptiikka organisaatioista:- Organisaatiot voivat olla erilaisia muotoja: yksilökeskeisiä, ohjelmoituja, ammattimaisia ja projektityyppisiä.- Organisaatioiden suunnittelun perusvoimat vaikuttavat niiden toimintaan: konsolidointi, yhteistyö, tehokkuus ja ammattitaito sekä kulttuurin vaikutus, erottaminen ja konflikti.- Kulttuurin kehittäminen organisaatiossa tapahtuu sen perustamisen, levittämisen ja vahvistamisen vaiheiden kautta.
🔴 Kuusi sanaa kirjasta: “Seek simplicity and distrust it” (Alfred North Whitehead).