Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ice

Ice

🔵 Mitä on jää? Se on viileä juoma, on-demand.


🟢 Jään keksimisellä ja sen käytön edistämisellä oli ratkaiseva rooli ruoka- ja juomateollisuuden, urheilun ja terveydenhuollon muutosten kehityksessä. 

🟢 Kirjan pääviesti on jään monipuolinen ja sen suorastaan pakkomielteenomainen rooli amerikkalaisessa kulttuurissa sekä historiassa. Kirja kertoo jään käytön ja ajattelutavan kehittymisestä Yhdysvalloissa. 

🟢 Kylmäteollisuuden syntyyn ovat vaikuttaneet kolme miestä. Jäämiehet:

  • Kaupallisen jään isä on Fredric ”Ice Cube” Tudor, joka keksi myydä sahata talvella luonnon jäätä ja myydä mitä mm. baareihin juomien viilentämiseksi. Hänen luomuksensa valtakausi kesti vuodesta 1805 aina 1930-luvulle asti.
  • Kylmäkoneen eli koneellisen tavan tuottaa jäätä patentoi lääkäri John ”Ice Machine” Gorrie. Hänen valtakausi alkoi 1851 ja ajan myötä lopetti Tudorin.
  • Kylmälaatikon patentoi Richard ”Cooler” Laramy vuonna 1953 ja kannettavasta kylmälaukusta nautimme me kaikki.

 🟢 Kirjan keskeiset ideat liittyvät jään vaikutukseen eri teollisuuden aloilla. Boston oli Frederic Tudorin aikaan jääteollisuuden Piilaakso, jonka kautta syntyi monia uusia liiketoimintoja. Tudorin toinen innovaatio oli myydä jäätä baareihin, joista jään käyttö yleistyi, niin että se on tänään keskeinen osa (amerikkalaista) elämää. Kirja korostaa kaupallisen jään vaikutusta ruoka- ja juomateollisuuteen, terveydenhuoltoon, urheiluun sekä pienesti yhteiskunnallisiin muutoksiin. 

🟢 Kirjan keskeiset opit sisältävät tiedon siitä, miten jäästä tuli merkittävä kaupallinen hyödyke ja miten sen saatavuus vaikutti eri alojen kehitykseen.

  • Keltakuumeeseen saatiin liennytystä jään avulla.
  • Amerikkalaista kalateollisuutta ei olisi syntynyt ilman koneellisesti tuotettua jäätä.
  • Teatterien viihtyisyys parani, kun isoja jäälohkoja laitettiin tuulettimien eteen, joka tuotti ilmastoinnin. Siitä on syntynyt sanonta ”block busters” kun isot jäälohkot sulivat teatteriesityksen aikana. Kirjassa esitellään myös jään yhteys terveysongelmiin ja sen rooli ilmastoinnin kehittämisessä.
  • Koko drinkkiteollisuus olisi jäänyt syntymättä ilman Fredric Tudoria. Ensimmäinen drinkkikirja syntyi jään ansiosta, koska Jerry Thomas kirjoitti kaksi alan perusteosta.  Kuuluisia juomia syntyi jään ansiosta. Esimerkiksi Carl Ramos keksi Gin Fizz-drinkin vuonna 1888 eikä se olisi syntynyt ilman jäätä. Eikä New Orleansin signaturejuomaa eli Sazerac-drinkkiä olisi ilman Fredric Tudoria.  
  • Ensimmäinen jääkiekko-ottelu pelattiin 3.3.1875 ja jääkiekko urheiluna yleistyi jäähallien sekä erityisesti Zambonin innovaatioiden kautta.

 🔴 Tiivistettynä kuudella sanalla: ”Ice = cool liquid on demand.”