🔵 Meistä kaikista tulee työttömiä. Tekoäly tulee ja tappaa. Jäljelle jää vain…. Mitä? Kirja ei onneksi ole minkäänlainen dystopia-kirja. Se alkaa mainiolla analyysillä generatiivisen tekoälyn lyhyestä historiasta. Mitä pidemmälle kirjaa mennään niin kirjailija kaukoviisaasti vasta lopussa paljastaa korttinsa. Tartuin kirjaan hieman vastentahtoisesti, mutta se osoittautui mainioksi lukukokemukseksi.
🟢 Kirjoittajan pääviesti on, että tuleva teknologinen aalto, joka perustuu tekoälyyn ja synteettiseen biologiaan, on väistämätön ja muuttaa perusteellisesti yhteiskuntaa. Mustafa Suleyman on yksi DeepMind-tekoäly-yhtiön perustajista.
🟢 Nykyajan Turing-testi sisältäisi jotakuinkin seuraavanlaisen tilanteen: tekoälyn kyky suorittaa testi, jossa sen on hankittava 1 miljoona dollaria Amazonilta muutamassa kuukaudessa käyttämällä vain 100 000 dollaria.
🟢 Kirjan tavoitteena on ymmärryttää lukijat tulevan teknologisen aallon laajuus ja vaikutukset sekä kannustaa valmistautumaan siihen. #mitigointi
🟢 Kirjan johtopäätökset ovat:
– Kaikista työttömiä tulee, koska tekoäly tulee hoitamaan tietotyötä monin verroin paremmin kuin ihmiset.
– Syntyy superstar-kaupunkeja ja -yhtiöitä, jotka peittävät kilpailusta huolimatta kaiken alleen.
– Imperiumit tulevat takaisin ja ne voivat olla East-India Company -tyylisiä.
– Tuotteista tulee 3D-printattavia palveluita, jolloin maitopurkkisi voi kohta olla kuukausiveloitteinen.
🟢 Keskeiset opit kirjasta ovat:
1. Tekoäly on vain yksi ihmiskunnan historian 24 merkittävistä teknologioista – viljelytekniikka, tehdasjärjestelmät, painotekniikka, sähkö ja internet. Vaikka GenAI on merkittävä teknologia, niin se on vain yksi osa historiallista jatkumoa.
2. Hallintameknaismit teknologian säätelyksi ja hallitsemiseksi ovat tarpeellisia jo nyt GenAI:n alkuvaiheessa.
3. Ihmisen tasoisen kognitiiviset kyvyt tullaan tekoälyteknologisesti saavuttamaan vuoteen 2027 mennessä:
– 40 % = ChatGPT kasvattaa työn tuottavuutta 40 %:lla
– 7 vuotta ja 50 % = Seitsemän vuoden sisällä puolet työtekijöistä voisi hyödyntää GenAI:ta työssään
– Palkat tulevat laskemaan
🟢 Kirjassa esitetään myös kymmenen keinoa kohti säätelyä, joista pinnalla on järjestelmien auditoinnit, regulaation, allianssit ja turvallisten kehityspolkujen rakentaminen tekoälymalleille.
🟢 Jos otamme tekoälyn vakavasti, niin ihmisyys voittaa ja saamme uuden teknologian hyödyntämään ihmiskunnan tavoitetta. Kirjassa mm. kehaistaan EU:n tekemään tekoälysääntelyä.
🔴 Kuusi sanaa kirjasta: “The people have sharp eyes” (Puhemies Mao)