Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Piketty: Brief History of Equality

Piketty: Brief History of Equality

🔵 Tasa-arvon bisnes case on erinomainen ja sillä leuhkiminen on oikein ja totta. Hyvä me!

✅ Tämä on historiakirja, jossa tutkitaan tasa-arvon historiaa ja erityisesti sosiaalista, taloudellista ja poliittista tasa-arvoa.

✅ Kirjan pääviesti on, että vaikka maailma tuntuisi kuinka epätasa-arvoiselta, niin se ei ole totta. Historian tutkimuksen valossa elämme kaikkien aikojen tasa-arvoisinta elämää, joka näkyy yhteiskunnallisen aseman, omaisuuden, tulonjakauman, sukupuolen ja rotujen välisenä tasa-arvona.

✅ Parannettavaa löytyy vielä:
– Ykköshuomio. Kaikista poliittisista päätöksistä syntyy vaurautta ja valtaa, mutta sen kohdentuminen tasa-arvon kannalta on ratkaisevaa. Siksi poliittisia päätöksiä tehtäessä se pitää ymmärtää, että kenelle se kohdistuu ja keneltä se on poissa.
– Toinen oppi. Tasa-arvon kehittymista on tapahtunut myös viime aikoina, vaikka 1980-2020 -ajanjaksoa kuvaillaan kompleksiseksi.

✅ Piketty ennustaa:
– Kapina jatkuu…. Ympäristö- ja sosiaaliset kysymykset tulevat jatkossakin tuottamaan koflikteja, kansannousuja ja kriisejä.
– Seuraavaksi kapinointi tulee siirtymään vastustamaan rikkaiden ökyelämäntapa, joka tuhoaa luontoa kiihtyvällä tahdilla. 

✅ Kaksi sudenkuoppaa:
1) Kuinka kamppailun merkitys ja voimasuhteet ovat vaikuttaneet tasa-arvon historiaan. 
2) Eliitin vastustuksen merkitys ja kuinka sen vastavoimana toimii ainoastaan suuri kollektiivisen voimankäyttö kriisien ja jännitteisinä aikoina. 

✅ Faktoja:
– Elinajanodote on kasvanut 46 vuotta kahdessa sadassa vuodessa eli 26 => 72 vuoteen (1820-2020).
– Ihmiskunnalla on enemmän terveyttä, koulutusta ja pääsyä kulttuurin pariin kuin koskaan.
– Omistamisen oikeudet ovat heikentyneet enemmän kuin koskaan.
– Köyhin 50 % on vieläkin köyhiä omistamisen näkökulmasta, mutta heillä on oikeuksia ja he ovat vähemmän omistavan luokan armoilla kuin koskaan.

✅ Adam Smithin opit kirjasta ”Wealth of Nations” vuodelta 1776 pitävät vieläkin paikkansa. Taloudellista liberalismia syntyy kun hallitukset: 
A) Huolehtivat alhaisesta verotuksesta, tasapainoisista budjeteista ja eivät ota velkaa.
B) Kunnioittavat omistamisen oikeuksia. 
C) Kehittävät tavara- ja työmarkkinoiden kilpailukykyä.

✅ Tasa-arvo kaava = hyvinvointivaltio + progressiivinen verotus + taistelu kaikenlaista syrjintää vastaan.

✅ Johtopäätös – vaikka köyhien osuutta tai heidän omaisuuden määrää ei voida muuttaa, niin silti heidän oikeuksia voidaan aina parantaa. Sen seurauksena tulee aina syntymään enemmän tehokkuutta ja kollektiivista varautta, koska se parantaa voimakkaasti ihmisten sosiaalista ja taloudellista elämää.

🔴 P.S. Tiesitkö mikä on toimivan kapitalismin syntymekanismia? Kolonialisaatio. Ja erityisesti kun Länsimaat vivuttivat omaa vaurauttaan alistamalla afrikkalaisia samalla tavalla kuin Japani alisti kiinalaisia ja nyt Kiina alistaa afrikkalaisia. Nykyäänkin siis varautta synnytetään orjuuttamalla.