🔵 Teknologia on ihmisyyden kiihdytyskaista. Tieteellisen prosessin keksiminen on suurin yksittäinen keksintö viimeisen 200 vuoden aikana ja se on kiihdyttänyt teknologian kehittämistä.
✅ Kirjan pääviesti on, että fysiikka ja matematiikka hallitsevat teknologian kehittämisen dynamiikkaa ja ne vääjäämättömästi johtavat tiettyihin lopputuloksiin.
✅ Kirjan tavoite on ennustaa juurisyyt ja tendenssit miten digitaaliset teknologiat kehittyvät. Ennustuksilla on tarkoitus kertoa mihin suuntaan olemme menossa, mutta ei mikä on tarkka lopputulos. Varmaa on myös, että tulevat kehityspolut eivät tunne lainsäädäntöä eikä maantieteellisiä rajoja tai liiketoimintamalleja.
✅ Kirjan keskeinen oppi on, että vääjäämättömyys on tulos ajoituksesta tai hetkestä (momentum), jolloin se tapahtuu. Siis matemaattiset ja fysiikan lait sekä aika vaikuttavat milloin jokin tietty teknologinen muutos toteutuu kuten Clayton Christensenin ”The Innovators Dilemma”-kirjassa kuvataan. Internet oli vääjäämätön, koska se on verkostojen verkosto. Tai puheyhteys on vääjämätön, mutta iPhone ei. Tai nelipyöräinen kulkuväline oli vääjämätön, mutta Range Rover ei.
✅ Paras suositus olemassa oleville liketoiminnoille on pyrkiä tekemään vihollisistaan asiakkaita. Regulointia pitää tehdä, mutta teknologian läpimurtoa se ei estä esim. case Uber. Kiellot toimivat väliaikaisesti ja yleensä itseään vastaan.
✅ Kirja esittelee universaaleja tendenssejä, jotka muokkaavat teknologian tulevaisuutta. Kirja kertoo kahdestatoista teknologiasta, jotka muokkaavat elämäämme. Ne 12 tendenssiä, joita esitellään ovat jatkuvia trendejä kuten matemaattisten ja fysiikan lakien mukaan pitääkin olla. Ajankohtaisin niistä on ”Cognifying” eli vapaasti suomennettuna ”fiksuksi tekemistä”, jossa erilaisia prosesseja muutetaan älyä omaaviksi.
+ Älymusiikkia, joka on tehty kuuntelijan profiiliin.
+ Älypyykki, joka kertoo pesukoneelle ohjeet.
+ Älykiinteistönvälitys, joka löytää ostajat kohteelle.
+ Älysairaanhoito, joka huomioi yksilölliset tarpeesi.
+ Älyrakennukset, jotka huomio sijainnin, sään jne.
+ Älylelut, jotka saa käyttäjä rakastumaan nukkeen, joka on yleistyessään eka robotti.
+ Älyurheilu, joka tuottaa uusia tapoja liikkua ja mitata sitä.
+ Älyvirkkaaminen – kuka tietää?
✅ Mietin kirjaa lukiessa, että miten koronapandemia sekä Venäjän hyökkäys Ukrainan tulevat vaikuttamaan teknologiaan ja mikä on sitten vääjäämätöntä. Lisää panostuksia etäyhteyksien ja puolutusteollisuuden tuotteistuksiin?
🔴 Marc Andreesseen kirjasta: ”Automatic must read”.