Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Saari: Aki Hintsa – voittamisen anatomia

Saari: Aki Hintsa – voittamisen anatomia

Kirjasta

Voittamisen anatomia on uskottava F1-, work-life balance- ja self-help -kirja. Jopa niin hyvä, että saattaisin lukea sen uudestaan. Oskari Saari on taitavasti yhdistänyt oman F1-toimittajan ammattitaidon sekä ”haamukirjoittajan” roolin.

Ainoa asia minkä keksin kirjasta parannettavaa on, niin minä olisin pärjännyt vähemmällä Afrikka- sekä F1-ratakuvauksilla. Toiseksi Hintsan Core-konsepti on melko täydellinen, mutta olisi kuvitellut että se sisältävän myös taloudellisen toimeliaisuuden – varallisuuden kasvattaminen, näkökulman. Se puuttuminen saattaa toki johtua siitä että Hintsa oli fokusoinut lääkärin ydinosaamisalueilla. 

Kirjan lopussa kuvaillaan Hintsa Performancen palvelukonseptia ja sokerina pohjalla esitellään ”joka-johtajan” aamujumppaohjeet.

Minkälainen kirja oli?

Kirjan keskeinen sisältö on kuvailla Hintsan Core-konseptia, jonka on rakentunut hänen lääkärin ammatin, henkilökohtaisiin kokemusperäisiin analyysien kautta sekä seuraamalla Haile Gebrselassien harjoittelua.

Kirja on erittäin kilpa-autoilijamainen. Paljon tiukkoja käänteitä, monia-monia asiakastarinoita case-tyyppisesti ja jopa testimoniaaleja. Esim. Marko Ahtisaaresta kertova luku on testimoniaalia Hintsan menetelmälle, jopa melkein tunnustuksellinen. Meille suomalaisille se on jopa koskettava luku, sillä siihen liittyy kuvauksia Nokian viimeisistä hetkistä matkapuhelin-tuotteiden parissa.

Mitkä ovat kirjan keskeiset ideat? 

”Hintsan konseptin ydin on omista perusarvoista tavoitteita kohti ponnistava toiminta.”

Kirja perustuu Hintsan uskonnollisen yhteisön työkalusta jalostettuun Core-konseptiin tai valmentamismenetelmään. Fida käytti projekteissaan LFA-nimistä menetelmää (logical framework approach), jossa projekti jaetaan osaprojekteihin ja niihin sovitaan erilliset tavoitteet. Tästä Hintsa jalosti itselleen CORE-konseptin (Circle of success). Sen keskeisenä tavoitteena on, että valmennettava – urheilija tai yritysjohtaja, osaa vastata kolmeen kysymykseen:

1.   Kuka minä olen? Oman identiteetin määrittely.

2.   Mitä minä haluan? Omien tavoitteiden määrittely.

3.   Hallitsetko omaa elämääsi? Esteiden tunnistaminen ja poistaminen.

Arvot näyttelevät isoa roolia kirjassa. Arvot ovat päätöksenteon ankkureita ja ne muuttuvat todeksi teoissa sekä uhrauksissa. Tavoitteiden pitää perustua arvoihin eikä toisinpäin. Ja nykyhetkeen pitää olla tyytyväinen, vaikka tavoitteita ei olisi saavutettu.

Core tai hyvinvointi muodostuu kuudesta eri osakokonaisuudesta:

1.   Yleinen terveys

a.   Tämä on Hintsan mallin lähtöruutu ja päätepiste.

2.   Biomekaniikka

a.   Kehon ja tukirakenteiden sekä nivelten päivittäinen liikkuvuus.

3.   Palautuminen

a.   Nukkua pitäisi 7½-8½ tuntia.

4.   Ravinto

a.   Syö kaikkia kasviksia, niin että saat sateenkaaren värit lautasellesi.

5.   Fyysinen aktiivisuus

a.   Kävele vähintään 8 000 – 10 000 askelta päivässä ja liiku monipuolisesti.

6.   Henkinen energia

a.   Anna ja saa energiaa läheisiltäsi, työstä sekä itseltäsi.

Hintsalle hyvinvointi ei ole osiensa summa vaan tulo:

·        Uni

o  Nukkumaan pitäisi aina mennä samaan aikaan, sängyssä ei saisi olla sähköisiä laitteita eikä liikaa valoa. Kofeiini eikä alkoholi takaa hyvää yöunta.

·        Rakasta vettä

o  Vihreä tee, hapankirsikkamehu, melatoniini tai B12-vitamiini auttavat mm. unensaantia.

·        80-20                    

o  Syö 80 % ajasta järkevästi – paljon kasviksia ja vähän punaista lihaa. Voit rentoilla loput 20 % esim. herkuttelemalla perjantaina ja lauantaina illallisella.

·        Keskity keskivartalon tukilihasten kuntoon

o  Vatsa- ja selkälihasten monipuolinen huoltaminen.

o  Venyttele, koska vanhuus kangistaa.

Mitä meidän pitäisi tehdä kirjan perusteella?

Vähintään pitää tehdä kaksi asiaa:

·        Jokaisen meistä pitää osata luetella henkilökohtaiset arvot. ”Jos arvosi eivät maksa sinulle mitään, ne eivät ole arvoja vaan mielipiteitä” (Jari Sarasvuo).

·        Sekä pystyä vastaamaan Hintsan kolmeen kysymykseen: Kuka minä olen? Mitä minä haluan? Hallitsetko omaa elämääsi? 

Mitä minun pitäisi itse tehdä? 

Syödä sateenkaari päivässä.

Yhteenveto

Kirja kuudella sanalla – ”Työ tulee ennen voittoa, jopa sanakirjassa”.