Kirjasta
Ria Parppei on väitellyt Aalto-yliopistosta, työskennellyt kotimaisissa tietoliikenneyhtiöissä ja konsultoinut yritysjohtajia. Ja sen kyllä huomaa. Kirja on kuin salapoliisiromaani. Sivu kerrallaan se imuroi lukijansa syvemmälle ja syvemmälle Parppein ajatusmallien pariin.
Minkälainen kirja oli?
Yleensä aloitetaan kirja-arvostelut kehuilla, mutta käännän sen tässä tapauksessa ylösalaisin. Kirja on huonosti markkinoitu, sillä en ole nähnyt kirjasta nostatusta missään mediassa. Näin mielenkiintoinen suomalainen kirja ansaitsisi tulla markkinoiduksi. Ilman sattuma kirja ei olisi osunut kohdalleen.
Kirjassa on kruusailematon lähestymistapa aikaansaamattomuuteen ja jossa turhat sanahelinät on unohdettu. Kirjassa puhuu suomalaisen johtamisen ammattilainen meille, jotka janoamme uutta tietoa. Jään odottamaan kirjaan jatko-osaan tai ainakin työkirjaa.
Mitkä ovat kirjan keskeiset ideat?
Keskeinen idea on viiltävän tehokas. Englanniksi se olisi ”The Art of Execution”. Kirja esittelee motivaation ja volition välistä suhdetta. Volitio on toimeenpano taito ja motivaatio on ”innostuksen tila”. Työelämässä on kyse siitä, että pitää saada tuloksia aikaiseksi ja saavuttaa tavoitteensa. Ne onnistuvat, kun tunnistat mitä on toimeenpano taito ja erityisesti miten johdat sitä. Et pärjää pelkällä motivaatiolla. Tarvitset siis kumpaakin – motivaatiota ja volitioita.
Voltio on Parppein määrittelyn mukaan ”toimeenpanon taito, joka mahdollistaa johdonmukaisen ja tavoitteeseen sitoutuneen työskentelyn myös silloin kun sisäinen draivi puuttuu”. Volitio voidaan jakaa kahteen osaan:
1. Fokus.
2. Työvire.
Volition puute tulee näkyväksi kun työn aloittaminen on vaikeaa tai annetaan periksi esteiden kohdalla tai työpäivä täyttyy epäolennaisuuksilla. Ne yleensä tulkitaan motivaation puutteeksi, vaikka kyse on taidosta kohdat ko. haasteet.
Koska volitiossa on kyseessä taito, niin sen voi oppia. Ja työkalut oppimiseen ovat sinällään tuttuja: tavoitteen asetanta, valmentava vuorovaikutus, itsensä johtamista, priorisointia, fokusointia, työn jakaminen saavutettaviksi osakokonaisuuksiksi ja välitavoitteiden saavuttamisen kautta tuloksiin pääseminen. Ehkä keskiössä näistä on:
– Itsensä johtamisen eli ”ajattelun ja käyttäytymiseen liittyvien strategioiden lisäksi tarvitset” lisäksi tarvitset toimeenpanon taitoa.
– Fokuksen avulla suuntaat toiminnan oikein ja sen avulla pyrit määrätietoisesti ja tarkoituksenmukaisesti tavoitteeseen.
– Valmentava vuorovaikutus on esimiehelle toimeenpanon kehittämisen ja johtamisen työkalu. Se on käytännössä dialogia, jossa keskusteljen väli on tiheä. Dialogiset taidot sisältävät kyselemisen, kuuntelemisen, palautteen antamisen sekä ennakoinnin.
Jos oikein haluat systematisoida valmentavaa vuorovaikutusta, niin otat käyttöön GROW-mallin:
– Goal = tavoitteen ja mittarin asetanta.
– Reality = nykytilan kartoittaminen.
– Options = toimintavaihtoehtojen tarkastelu ja valinta.
– Way forward = eteneminen sekä yhteenveto. Olennaista on, että työntekijä tekee yhteenvedon, jolloin kummatkin ovat varmoja yhteisistä johtopäätöksistä.
Parppein oma työkalu on Volitio Booster, joka muodostuu kolmesta osa-alueesta:
1. Tavoitteen hallinta.
a. Sitoudummeko vai suostummeko tavoitteisiin?
b. Odotukset eivät ole tavoitteita, vaan yhdessä ymmärretyt sekä niihin sitoutuminen on keskeistä tavoitteen asettamisessa. Ei niihin suostuminen.
c. Selvitä etukäteen muiden odotukset ja lähde toteuttamaan niiden kautta sitoutumista.
d. Tavoitteen merkityksellisyyden kokeminen on tärkein tavoitteeseen sitouttava tekijä. Merkityksellisyys voi rakentua joko hyötyyn ja/tai arvoihin.
2. Itseluottamuksesta.
a. Minäpystyvyys eli usko itseensä, joka ei ole kenelläkään vakio.
b. Olet, mitä uskot olevasi.
c. Itseluottamus syntyy onnistumisista ja niitä ”pieniä” voittoja kannattaa rakentaa matkalla tavoitteeseen.
d. Onnistumisen vastakohta ei ole epäonnistuminen, vaan oppiminen.
3. Volitio eli toimeenpanon taito.
a. Suunnitelmallisuus.
b. Fokus.
c. Priorisointi.
d. Keskittyminen ja keskeytyksemättömyys.
e. Työvire eli motivaation ylläpito.
f. Sosiaalinen tuki, negatiivisten tunteiden käsittely ja hallinnan tunne.
g. Volition voi oppia.
Tavoitteen asettamisessa voit hyödyntää SMARTia. Mikä on hyvä tavoite?
– Spesific l. täsmällinen.
– Measurable l. mitattavissa.
– Achievable l. saavutettavissa.
– Realistic l. realistinen.
– Timebound l. aikataulutettu.
Anna myös tavoitteelle tasot, joita voit johtaa:
– Tulostavoite on määrällinen tavoite.
– Suoritustavoite on vastaus mitä, milloin ja kuinka usein.
– Kehitystavoitteella varmistat myös tulevaisuuden osaamisen.
Tavoitetasojen pilkkomisella varmistat myös määrän, suunnan ja laadun (M+L+S).
Oppiakseen volition taidon pitää tiedostaa uskomusten merkitys. ”Uskomukset vaikuttavat sitoutumiseen ja rohkeuteen”. Uskomukset ovat siis volition perusta. Ja erityisesti negatiiviset uskomukset alentavat volitiota eli heikentävät toimeenpanon taitoa.
Toinen vaikuttava tekijä on suuntautuneisuus eli oletko oppimis- vai suoritussuuntautunut. Ne eivät yleensä ole toisiaan poissulkevat ja toivottavaa on omata kummatkin.
Parppei haluaa auttaa suomalaisia saamaan enemmän aikaan opettamalla meille, että itsensä johtaminen ja sisäsyntyinen motivaatio ei riitä. Erityisesti johtamisen näkökulmasta tärkeää on koko organisaation toimeenpanon taito, yksilötason toimeenpanon taito ei riitä. Hyvä johtaja synnyttää myös toimeenpanon taidon kulttuurin. Jos nämä ovat sinulle tärkeitä asioita, niin kirjan tietosisällön pystyy nopea lukija omaksumaan yhden viikonlopun aikana.
Mitä meidän pitäisi tehdä kirjan perusteella?
Neljä tärkeintä:
1. Opi erittelemään mistä toimeenpanon taidossa on kyse
2. Etsiydy oikeaan porukkaan, jossa on volaa! Eli toimeenpanon taitoa.
3. Mieti ketkä 10 henkilöä ovat avainasemassa oman tavoitteesi saavuttamiseksi.
4. Ole pomo tunteillesi.
Mitä minun pitäisi itse tehdä?
Analysoida oma toimeenpanon taito.
Yhteenveto
Muistan vanhan IBM:n tv-mainoksen, jossa kaksi johtajaa istuivat juttelemassa. Ensimmäinen kaveri kertoo innostuneena edellisviikon strategiakokouksesta. Toinen kaveruksista kysyy mainoksen lopussa ”Did you talk about execution?”. Kamera kuvaa hämmästynyttä kertojaa ja loppuplanssiin nousee teksti ”IBM – it’s all about execution”.
Kirja kuudella sanalla – ”Fake it until you make it”.