Kirjasta
En ole elävien ihmisten itsekirjoitettujen muistelmien fani. Mutta Melinda tarina – jos ei ole aikamme tärkein manifesti, niin on syvällinen kuvaus kuplastamme. Kirja alkaa sarjalla kuvauksia kuinka hän ja hänen miehensä ovat pyrkineet vaikuttamaan alikehittyneiden maiden tasa-arvon kehittymiseen. Minä en ole ymmärtänyt kuinka vähällä voimme voimaannuttaa kokonaisia kansoja ja mahdollistaa tasa-arvoa.
Käännös on delikaatti kysymys. Paikoitellen olin aistivinani, että kääntäjä ei tunne liike-elämän koukeroita. Mm. sanat liike-elämän tutkinto tai liikenaisen puvussa kuulostavat oikeilta, mutta eivät kohtaa arkikielen kanssa. Samoin kirjan nimi olisi voinut olla toinen. Alkuperäinen nimi on ”The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World”. Suomennos on “Tasa-arvo. Nyt!”.
Mitkä ovat kirjan keskeiset ideat?
Kirjan keskeiset opit ovat:
· Tasa-arvo on tärkein lääkitys köyhyyteen ja sosiaalisiin sairauksiin. Poissuljetut on otettava mukaan, on mentävä yhteiskunnan syrjäisille laidoille ja haettava sieltä sisään.
· Vaikeasti köyhissä maissa naiset on ajettu marginaaliin.
· Naisten täytyy herätä auttamaan toisiaan, jotta heistä tulee yhdessä vahvempia.
· Palkkatyö kohottaa naiset kohti tasa-arvoa.
· Tyttöjen koulutuksen voimaannuttava vaikutus yhteiskunnassa.
Melinda Gatesilla on globaalia ymmärrystä naisten ja tyttöjen asemasta. Hän tunnustautuu olevansa kiihkeä feministi. Gates toivoo, että katsomme itseämme ja mietimme, mitä juuri minä voisin tehdä. ”Muutetaan maailmaa yhdessä!”
Kirjan sivuilta putoilee hengästyttävään tahtiin dataa maailman tilasta:
· Tytöt palaavat kotiseudulleen koulutuksen jälkeen auttamaan kulmakunnan kehittämistä.
· Intian kastijärjestelmässä musharit ovat arvottomia ja erityisesti tytöt. Heidän varjoonsa meidän jokaisen pitäisi katsoa.
· Lapsiavioliitot heikentävät nuorten tyttöjen roolia.
Meille länkkärille seuraavat huomiot ovat tärkeitä:
· Hewlett-Packardin tutkimuksen mukaan naiset hakevat työtä jos työpaikan hakukriteerit täyttyvät 100% ja miehet hakevat jo kun 60% hakukriteereistä täyttyy.
· Palkattoman työn epätasa-arvoinen balanssi. Naiset käyttävät maailmassa kaksi kertaa enemmän aikaa palkattomaan työhön kuin miehet.
· Esimerkiksi Yhdysvalloissa naiset tekevät neljä tuntia palkatonta työtä, miehet kaksi ja puoli tuntia. Elämänsä aikana naiset tekevät seitsemän vuotta palkatonta työtä enemmän kuin miehet. Siinä ajassa jo opiskelee yhden korkeakoulututkinnon.
· ”Miehet eivät hevin luovu järjestelmästä, jossa puolet maailman väestöstä tekee töitä lähes vastikkeetta” Marilyn Waring.
Tämän ongelman ratkaisemiseksi hän tarjoaa Diane Elsonin 3R-metodia (recognize, reduce, redistribute).
Muita huomioita kirjasta. Bill ja Melinda Gatesin säätiöstä puhutaan paljon. Kirjojen lukemisesta puhutaan paljon. Ja raamatullista eetostakin piisaa ”Viimeiset tulevat ensimmäiseksi ja ensimmäiset viimeiseksi”.
Jännittävää on myös, että hän ottaa kantaa omiin tekemisiinsä. Miljardöörien hyväntekeväisyyden haasteet:
· Joutuuko lahjoituksen kohde vastaanottamaan myös miljardöörien ajatukset ja arvomaailman?
· Mitä et voi mitata, et voi johtaa. Siis miten tietää onko hyväntekeväisyys onnistunut?
· Omnipotentti lahjoittaja voi kuvitella olevansa kaikkien alojen asiantuntija?
Hienoa itsekriittisyyttä löytyy Melindan tekstistä. Ehkä hän haluaa tehdä hyväntekeväisyyden kasvuhakkerointia arvioimalla kriittisesti omaa toimintaansa?
Mitä meidän pitäisi tehdä kirjan perusteella?
Tämä kirjaa kuuluu ihmisille, jotka tekevät arvovalintoja. Mm. millä kriteereillä ihmisiä ylennetään tai palkataan. Lukukokemus oli voimaannuttava kokemus, koska ymmärsin olleeni oikealla polulla. Melinda avasi tekstillään lisää syvyyttä miksi tasa-arvo on KPI-tasoinen tavoite.
Mitä minun pitäisi itse tehdä?
Kirja toi mieleen arkkipiispa Kari Mäkisen saarnan, jossa hän toteaa ”yhteiskunnan tilaa on katsottava varjopaikoista käsin”.
Pitää muistaa katsoa varjopaikkoihin.
Yhteenveto
Kirja kuudella sanalla – ”Sosiaalisen sukupuolen moninaisuus ei ole hyväksi pelkästään naisille. Se on hyväksi kaikille, jotka haluavat tuloksia.”