Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Manson: Kuinka olla piittaamatta p4skaakaan

Manson: Kuinka olla piittaamatta p4skaakaan

Kirjasta

Todennäköisesti viimeinen itseapuopas – vähään aikaan, joka on lukulistallani. 

Manson pyrkii välttämään ajattelun roskaruokaa. Hän haluaa antaa paljon syvällistä ajateltavaa, mutta kuitenkin melko kevyessä muodossa. Tehokeinoina ovat voimasanat sekä hänen omat kokemukset.

Mitkä ovat kirjan keskeiset ideat? 

Mark Manson kirjoitti kirjan, koska halusi auttaa lukijoita päättämään ”mille asioille pitää antaa painoarvoa ja mitkä jättää omaan arvoonsa”. Tämä on eräänlainen sovellus tai työkalu, jolla voit hallita kurjuutta.

Kirjan keskeinen viesti on, että pitää keskittyä (fokusoida) ja valita (priorisoida) itselleen tärkeät asiat. Niiden lisäksi olisi hyvä, jos ei keskittyisi muihin kuin itselleen tärkeisiin asioihin (olla piittaamatta p4skaakaan). Jälkimmäinen jakautuu kolmeen osataitoon:

1.   Oikeista asioista välittäminen.

2.   Vastoinkäymisistä ei pidä välittää.

3.   Välittäminen on valinta.

Kirjassa puhutaan paljon arvoista. Mark Manson määrittelee, että ”arvoissa on kyse priorisoinnista” ja hyvä niin. ”Parempia arvoja valitsemalla omat voimavarat voi keskittää merkityksellisiin asioihin”. Aristoteletä siteeraten arvojen määrittelyssä kannattaa ”punnita ajatusta hyväksymättä sitä”. Eli hyvät arvot seuloutuvat myös itselleen epäolennaisten ajatusten läpi.

Arvoissa Manson preferoi prosessikeskeisiä arvoja esim. ”Kerron rehellisen mielipiteen”. Hän kirjoittaa myös mitkä ovat surkeita arvoja mm. nautinto, aineelliset saavutukset, oikeassa oleminen ja myönteisyys. Hankalaa sinällään, että Manson määrittelee väärät arvot, koska ne ovat aina henkilökohtaiset sekä subjektiivisesti määritellyt. Ei pisteitä siitä Markille. 

Hyvät arvot hän kiteyttää seuraavasti:

·     Perustuu tosiasioihin.

·     Hyödyttävät myös toisia.

·     Toteuttaminen on sidoksissa tekijän tahtoon ja sitä myötä myös onnistuvat.

Esimerkiksi rehellisyys täyttää kaikki Mansonin kriteerit.

Yksi hienoimpia ja itselleni sopivimpia tehokeinoja oman elämän johtamiseen on tavoitteelliset sekä erityisesti vieläpä numeraalisesti mitattavat asiat. Mm. kirjailijoille hän suosittelee esim. 200 sanan päivä tavoitetta. Tekemisen makuinen neuvo, sanoisin.

Toinen hyvä knoppi, jota Manson tarjoilee on (pari)suhteisiin liittyvä. Hän suosittelee suhdetta, jossa kumpikin osapuoli kestää kielteisen vastauksen. Ja/tai siis sallii sen. Annetaan mahdollisuus löytää ja pitää yhteiset rajat eli kantaa vastuuta.

Jännittävin löytö on ”kuolemattomuusprojekti”, jossa ihminen pyrkii varmistamaan ”käsitteellisen minä säilymisen fyysisen minän kuoleman jälkeen”. Löydön isäksi nimetään Ernest Becker kirjassaan ”The Denial of Death”.

Mitä meidän pitäisi tehdä kirjan perusteella?

Mitä meidän pitäisi tehdä? Tutkia ja määritellä omat arvot.

Mitä minun pitäisi itse tehdä? 

What me? Kts. edellinen vastaus.

Yhteenveto

Kirja kuudella sanalla – ”Teot ovat myös motivaation lähde”