Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Cote: Winning now, winning later

Cote: Winning now, winning later

Kirjasta

Tämä tarina voisi olla Veli-Matti Mattilan kirjoittama. Coten aikana Honeywellin markkina-arvo kasvoi 20:sta 120 miljardiin ja generoi 800 %:n tuotot.

Minkälainen kirja oli?

“Business is 1 percent strategy and 99 percent execution.”

Coten antaa hyvän mahdollisuuden vertailla omia tapoja johtaa. Ja siksi kirja on hyvä itsereflektiokirja kaikille johtaja-ammatissa toimiville henkilöille. Käytännössä ei ole olemassa unviversaalia ratkaisua – jolla johtajuus saadaan toimimaan, niin lukemalla pystyy oppimaan toisten toiminnasta. Siksikin Coten johtamisopit sopivat ensisijassa hänelle ja meille muille lähinnä vertailukohtana.

Parasta kirjassa ovat Coten neuvot sekä kokemukset yritysostojen tekemiseen ja erityisesti miten liittää ostetut yritykset osaksi operatiivista liiketoimintaa.

Huonointa kirjassa oli erilaisten minä-minä-minä -muodossa olevien saavutusten esittely. Tapa, joka ei millään tavalla sovi pohjoismaiseen.

Kirja oli Financial Timesin vuoden bisneskirjakilpailun pitkällä listalla.

Mitkä ovat kirjan keskeiset ideat? 

Coten periaatetta lyhyen ja pitkän tähtäimen tuloksesta ovat:

– Kasva pitämällä kulut kurissa.

– Investoi tulevaisuuteen, mutta ei ylettömästi.

– Harjaa taloushallinto- ja bisneskäytännöt huolellisesti toimiviksi.

Coten johtamisopin mukaan mukaan johtajalla pitää olla teoria ja sen läpi kun katsoo tulevaisuuteen niin näkee miten organisaation kannattaa toimia. Vähän niinkuin Clayton Christensenillä opettaa videolla “How to think?” (aloita kohdasta 4:46) https://m.youtube.com/watch?v=qDrMAzCHFUU

Johtajuudessa Cote näkee kolme tehtävää:

  1. Saada suuret joukot toimimaan. (Inspiroiva johtajuus)
  2. Osata näyttää suuntaa. (Visionäärisyys)
  3. Tavoite pitää olla huolellisesti toimeenpantu. (Toimeenpano)

Inspiroiva johtajuus on vain 5% työstä. Kaksi jälkimmäistä vie valtaosan ajasta.

Luin hiljattain Reed Hastingsin johtamiskokemuksista kirjan ja nyt oli erinomainen mahdollisuus vertailla Netflixin ja Honeywellin toimitusjohtajan menetelmiä. Ne eroavat kuin yö ja päivä. Reunaehtona pitää huomioida, että Hastings kertoi milloin hänen johtamisoppinsa eivät ole validit, ja paikoitellen Coten liiketoiminta voisi olla sitä:

”With this in mind, you can consider your objective carefully before deciding when to opt for freedom and responsibility and when rules with process would be a better choice. Here are a set of questions you can ask in order to select the right approach:

• Are you working in an industry where your employees’ or customers’ health or safety depends on everything going just right? If so, choose rules and process.

• If you make a mistake, will it end in disaster? Choose rules and process.

• Are you running a manufacturing environment where you need to produce a consistently identical product? Choose rules and process.

Näiden varoitussanojen jälkeen voidaankin aloittaa vertailu:

  • Hastingsin (Netflix) pääperiaate oli ”not making decisions”, kun taas Coten pääperiaate oli ”making great decisions”.
  • Cote edustaa enemmän konserihallinto-näkökulmaa kuin Hastings…. ”In my experience, organizations can generally outsource between 30 and 70 percent of what they do.”
  • Cote ja Hastings ovat johtajina valon spektrin eri päädyt – olkoon Cote punainen ja Hastings violetti. Cote on minä-ihminen ja Hastings on me-ihminen…. (”I embarked on a restructuring plan ….. I only made thanks to ….. I also invested heavily in.)
  • Cote: ”The idea that as a leader you can focus on strategy and delegate its implementation to great people is a fallacy.”
  • Hastings: “”Reduce controls. Start by ripping pages from the employee handbook. Travel policies, expense policies, vacation policies—these can all go.”
  • Cote on nanomanageeraaja ja Hastings on metamanageeraaja. Cote näkee itsensä jonkulaisensa suorituskykykuraattorina tai -valmentajana. Hastings bisnesenkelinä.

Honeywellin strategiassa keskityttiin Coten aikana:

1. Kasvuun

2. Tuottavuuteen

3. Käteiseen

4. Ihmisiin

5. Kehitysaihioihin

Toinen minkä hän lanseerasi oli Honeywell Operating System, joka oli eräänlainen Six Sigma-menetelmä.

Mitä meidän pitäisi tehdä kirjan perusteella?

Perehtyä lisää Honeywellin yritysjärjestelyihin.

Mitä minun pitäisi itse tehdä? 

Mukava lisä Coten kirjassa on lukusuositukset, joita hän antaa. Esimerkiksi hän suosittelee luettavaksi HBR:n artikkelin ”Whos got the monkey?” https://hbr.org/1999/11/management-time-whos-got-the-monkey. Kirjana jän suosittelee luettavaksi Robert Rubinin kirjan ”In an Uncertain World”.

Yhteenveto

Kuusi sanaa: “Progress occurs because of the irrational demands of general management.”