Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Balthasar Gracián: Sankarin taskupeili

Balthasar Gracián: Sankarin taskupeili

Kirjasta

Sain kirjan ihanalta ystävältä, joka tuntee harrastukseni kuin oman pankkitilinsä. Kiitos!

Balthasar Gracián on barokkiajalla elänyt jesuiitta. Gracián on aikansa Jim Collins ja siksi tämä kirja on ehdottomasti 1600-luvun ”Hyvästä parhaaksi”-kirja. Kirja on yhtä ajankohtainen nyt kuin todennäköisesti silloin. 

Mitkä ovat kirjan keskeiset ideat? 

Gracián aloittaa kirjansa määrittelemällä, että se käsittelee ”itsensä hallitsemisen strategioita”. Elämänohjeena Gracián tyytyy siteeraamaan Epiktetosta ”tyydy ja kieltäydy”.

Kirjan keskeinen idea on kertoa miten oppii tietämään paljon:

–      Elää monta vuotta.

–      Lukea monta hyvää kirjaa.

–      Matkustaa monessa maassa.

–      Keskustella viisaiden ystävien kanssa. Joka on muuten Gracián mukaan miellyttävintä kaikista.

Kirja on siis ”kompassi purjehtiessanne kohti erinomaisuutta, oikotie maineeseen noudattaessanne muutamaa sen ohjetta tahdikkuudesta”. Tahdikkuus – suorastaan luomoava sana, jota et kohtaa nykykirjallisuuden sivuilla. Muut avainsanat kirjassa ovat ymmärrys, herrasmies, viisaus ja arvostelukyky. Sekä tietenkin äly, josta sankari leivotaan.

Aikansa merkkejä ovat esimerkiksi kun Gracián peräänkuuluttaa kuninkaallista sydäntä tai erinomaista makua. Joista myös pulaa meidän aikoina. Yhden hitin ihmeitä Gracián varoittelee siihen tyytymisestä ja puhuu tarmokkaasti pyrkimyksestä kunnianhimoisesti universaaliuteen.

”Erinomaista olla ensimmäinen ei ajallisesti vaan laadullisesti, koska perässätulijoita pidetään matkijoina”.

Tunnistakaa kuninkuuslajinne, luopukaa oikeaan aikaan sekä tarkkailkaa kohtaloanne ovat kuin suoraan 2010-luvun liikkeenjohdonoppaista. Eli yksilön pitäisi osata tiedostaa oma erityisosaaminen, tietää milloin tarvitsee muutosta sekä analysoida etenemistään.

Kirjassa tunnistetaan ration ja emootion suhteet sekä ne ovat myös tiedostettuja tekijöitä sankarin kohtalossa. Mutta samassa hengenvedossa Gracián tunnistaa myös omahyväisyyden vaarat matkalla erinomaisuuteen.

”Omahyväisyys on äänetöntä itsekehua. Täydellisyys on sankarin tehtävä, kehuminen muiden. Pienikin itsekehu on pois muiden kehusta”.

Gracián terävin huomio ja elämänohje on, että ”ruumis kasvaa 25 vuotta, sydän 50 vuotta, mutta henki aina”. Yllättävintä on, että elämän Gracián määrittelee valheen valtakunnaksi ja tosiasialliseksi vankilaksi, jossa tiedossa on vain rangaistuksia.

Some-ajan ohjeeksi Gracián ajatukset eivät ole kovin passelit. Esimerkiksi hänen mukaansa kenenkään ei tule tuntea sinua liian syvällisesti, että saisi hallintaoikeuden sinuun. Tai kehotus omien aikeiden naamioimisesta. Tai oman tahdon salaaminen. Sen lisäksi sivuilla satelee Sun Tsumaisia ohjeita vihollisen hämäämisestä.

Herrasmiehestä Gracián kirjoittaa pitkästi ja hartaasti. Ohjeet eivät väistä vallannaisia myöskään. Tiivistetysti herrasmiehen tai vallasnaisen anatomia kuuluu seuraavasti:

–      Luonne ja äly ovat herrasmiehen selkäranka.

–      Arvovalta näkyy sanoissa ja teoissa.

–      Itsekritiikki jalostaa.

–      Keskustelu tuo tietoa, jota ei opita kirjoista eikä koulunpenkillä sekä keskustelutaito on muiden taitojen kaunistus.

–      Viisas osaa lukea myös kasvoista, jotka ovat sielun portti, sydämen osoite.

–      Nopeus on sankarien lahja ja edellyttää pohjimmiltaan syvää viisautta ja korkeaa älyä.

–      Miellyttävä käytös on yksi elämän kaunistuksista, joka heijastuu kaikkiin töihin ja tekoihin.

–      Lukeminen on jalointa ajanvietettä ja herrasmies ahmii kirjoja, sielun ravintoa ja hengen herkkua.

–      Näkeminen tekee tietoviisaan, mutta mietiskely tekee viisaan.

Aivan kaikkea Gracián sanomisia on vaikea sulatta kuten esim. ”typeryksiä ovat kaikki ne, jotka siltä näyttävät ja puolet niistäkin, jotka eivät näytä”. Tai köyhistä hän sanoo, että ”lahjoja ei haaskata niihin, jotka eivät ole läsnä juhlissa”.

Mitä meidän pitäisi tehdä kirjan perusteella?

Keskustella viisaiden ystävien kanssa.

Mitä minun pitäisi itse tehdä? 

Lukea monta hyvää kirjaa.

Yhteenveto

Kirja kuudella sanalla – ”Kohteliaisuus on yhtä tarpeellista kuin toivottavaa.”