Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Heath: Making Numbers Count

Heath: Making Numbers Count

🔵 Mikawaltarimaisesti voisin sanoa, että “Löydä luotaimesi”. Lue kirja ja poimi sieltä itsellesi merkitykselliset tavata tulkita lukuja kuulijalle.

✅ Kirjan tarkoitus on olla opas ja innoittaja, koska elämme maailmassa missä menestys perustuu lukuihin. Etkä tule pettymään. Chip Heath ja Karla Starr tarjoavat ihanassa 146 sivun muodossa mielekästä luettavaa. Alku oli mukaansatempaavampi kuin loppu kuten monesti bisneskirjoissa käy.

✅ Kirjan pääviesti on twiitinmittainen suositus – älä käytä numeroita. Heathin ja Starrin ammattisalaisuus on, että he eivät käytä numeroita, vaan tulkitsevat ne konkreettisiksi, eläviksi ja merkityksellisiksi viesteiksi, jolloin numerot menettävät merkityksen. (Lukijan huomautus: Tämä neuvo on kohderyhmäkysymys. He eivät neuvo miten toimia kun kuulijat ovat numeroholisteja eivätkä halua ”kuulla” hölötystä vaan raakoja lukuja). 

✅ Kirja tarjoaa kolmea sääntöä:
• Sääntö #1. Yksinkertainen on kaunista ja pyöristä antaumuksella (7,6 => 8).
• Sääntö #2. Konkreettinen on paras ja kokonaiset luvut ovat vielä parempia (3692 => 3700).
• Sääntö #3. Unohda säännöt yksi ja kaksi, jos olet tekemisissä asiantuntijoiden kanssa.

✅ Vinkkejä:
— MacGyver-periaate – katso ympärillesi ja mieti mitä ihmiset yleisesti tunnistavat uutisista, viittaukset paikallisuuteen, tutut esineet.
– Kokeile miten aika, etäisyys, tilat tai raha konkretisoivat lukuja.
– Vertausten (korkea kuin vuori), superlatiivien (nopeampi kuin Porsche) ja kategorian vaihdolla (Kalifornian BKT on suurempi kuin Euroopan) saa tunnetta mukaan.
– Ruumiinosat konkretisoivat – peukalon mitta, kyynärpään pituinen jne.
– Toisto. Muista lukujen kanssa innostunut toisto auttaa sisäistämään lukuja.

✅ Numeroita vaivaa tulkinnan puute ja suuria numeroita vaivaa turtuminen. Emme osaa antaa numeroille mielekästä kehystä, joka muuttuisi tavoitteiksi sekä menetämme käsityskykymme mitä suuremmiksi numerot tulevat. Numeroiden käyttäjäystävällisyys perustuu:
– Siihen ettei kuulijan tarvitse prosesoida lukuja, vaan analysoida niiden tuloksia.
– Jopa insinöörille lukujen pitää olla tehokkaita ja niiden kertoa nitä seuraavaksi pitää tehdä.

✅ Brittiläisen Punaisen Ristin perustajina Florence Nightingale oli kuuluisa lukujen tulkitsija. Nightingale hyödynsi numeroiden muistamisessa tunnetta. Krimin sodan aikana hän vertasi kuinka huonojen sairaalaolojen takia kuoli ihmisiä kuin Salisburyn kentällä tai Birkenhead-laivan upotessa. Hänen mukaansa nimetyt periaatteet ovat:
– Mittasuhteet oikein. “Kolme viidestä”.
– Vertauskuvat. “Kuolee kuin mustaan surmaan”
– Konkretisoi. Salisburyn kentällinen sotilaita.
– Kokoluokka. ”Titanicin verran ihmisiä”.

✅ Ole armollinen kuulijoille. Seitsemää enempää lukuja ei yleensä kannata kertoa ihmiselle. Miksi? Psykologi George A. Millerin artikkelissa kerrotaan kuin suuri ihmisen työmuisti on (“The Magical Number 7, Plus or Minus 2”).